Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак призова изненадващo за провеждане на предсрочни избори на 4 юли, след като по-рано днес икономическите данни показаха спад на инфлацията близо до целта на британската централна банка от 2%. Данните на британската служба за национална статистика показаха, че инфлацията в страната е спаднала до 2,3% през април в сряда сутринта.

Сунак проведе речта си под проливен дъжд пред Даунинг стрийт № 10, докато химнът на Новите лейбъристи - Things Can Only Get Better на D:ream - звучеше на улицата отвън, пише The Guardian.

"По-рано днес разговарях с негово величество краля, за да поискам разпускане на парламента. Кралят удовлетвори тази молба и ние ще проведем общи избори на 4 юли", каза Сунак по време на пресконференция пред Даунинг стрийт, цитиран от международните агнеции.

Избори в началото на лятото са високорисков ход за Консервативната партия, тъй като тя изостава с 20 пункта от лейбъристите в социологическите проучвания, посочва CNBC.

Според Reuters обаче Сунак е решил, предвид определените успехи в управлението, като ограничаването на инфлацията и най-високия икономически ръст за последните години, че сега е моментът да поеме риск и да представи официално програмата си пред гласоподавателите.

"Икономическата стабилност е в основата на всеки бъдещ успех", заяви Сунак. "И благодарение на нашата колективна жертва и вашата упорита работа, ние постигнахме два важни етапа в осигуряването на тази стабилност." Той уточни, че икономиката на Обединеното кралство в момента расте по-бързо, отколкото някой е очаквал.

"Несигурните времена изискват ясен план и смели действия", каза премиерът, визирайки продължаващата война в Украйна. "Воден съм от това да правя правилните неща за нашата страна, а не това, което е лесно." Сунак, който заема поста министър-председател от октомври 2022 г., обеща отново да спечели доверието на британския народ.

Главният опонент на Сунак - лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър - разпространи предизборен видеоклип в социалната мрежа X, в който призовава избирателите да гласуват за неговата партия.

"Хората в цяла Великобритания плачат за промяна и тези избори най-накрая са нашият шанс да я осъществим", заяви лидерът на партията на либералните демократи Ед Дейви също в X.

Като завършек на речта си премиерът Сунак заяви: "Не мога и няма да твърдя, че сме се справили с всичко. Нито едно правителство не би могло, но се гордея с това, което постигнахме заедно, със смелите действия, които предприехме. Уверен съм в това, което можем да направим в бъдеще."

Въпреки това се очаква, че Стармър ще стане следващият министър-председател - той направи ярки промени в партията си след историческото ѝ поражение на изборите преди почти пет години, отбелязва The Guardian.

Британската икономика е на фокус

"Справихме се с инфлацията, контролирахме дълга и намалихме данъците на работниците, увеличихме държавната пенсия с 900 паунда, намалихме данъците върху инвестициите и се възползвахме от възможностите на Брекзит, за да превърнем тази страна в най-добрата в света за развиване на бизнес, вложихме рекордни средства в нашата Национална здравна служба и гарантирахме, че сега тя обучава лекарите и медицинските сестри, от които се нуждае за десетилетия напред", каза още Сунак.

Икономиката на Обединеното кралство се възстановява от периода на неимоверно висока инфлация вследствие на пандемията, търговските последици от излизането на страната от Европейския съюз и повишените цени на енергията след нахлуването на Русия в Украйна.

През втората половина на миналата година страната навлезе в плитка рецесия, като последните данни сочат лек растеж в началото на 2024 г.

"С възстановяването на растежа по-бързо от очакваното икономиката на Обединеното кралство се приближава към меко приземяване след лека техническа рецесия през 2023 г.", заяви Международният валутен фонд във вторник, като повиши прогнозата си за разширяване на британската икономика с 0,7% през тази година от предишната прогноза за 0,5% ръст на БВП през 2024 г.

Независимо от това по-рано този месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отбеляза, че "бавният" растеж на Великобритания я поставя на път да бъде най-зле представящата се икономика от всички развити страни през следващата година.

Британският финансов министър ще се бори на изборите "с всяка кост в тялото си"

Въпреки огромните глобални сътресения, перспективите на страната ни се трансформираха под ръководството на Риши, написа в X британският финансов министър Джереми Хънт. "За мен ще бъде чест да се боря с всяка кост в тялото си, за да го преизберем, защото се нуждаем от правителство, което взема трудните решения, необходими за отключване на изключителния потенциал на нашата нация."