Инвеститорите ще се поизпотят през това лято, в което изглежда все по-невероятно Федералният резерв да намали лихвените проценти.

Пакетът от по-силни от очакваното икономически данни, съчетан с нови коментари от страна на финансистите, насочва към това, че в близко бъдеще няма да се стигне до облекчаване на политиката.

Тази седмица ценообразуването на фючърсите отново се промени, като се отдалечи от вероятността за намаляване на лихвите през септември и сега анализаторите очакват само едно намаление до края на годината, пише CNBC.

По-широката реакция не беше приятна, като в четвъртък акциите претърпяха най-лошия си ден от 2024 г., а промишленият индекс Дау Джоунс прекъсна петседмичната си победна серия.

"Възможно е икономиката да не се охлажда толкова, колкото Фед би искал", заявява Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

"Пазарът възприема всяка част от данните и ги превежда така, както ги вижда Фед. Така че ако той е зависим от данните, пазарът вероятно е още по-зависим от тях."

През изминалата седмица данните изпратиха ясно послание: Икономическият растеж е най-малкото стабилен, ако не се повишава, докато инфлацията е постоянно присъстваща, тъй като както потребителите, така и финансистите остават предпазливи към високите разходи за живот.

Примери за това са седмичните молби за помощи при безработица, които преди няколко седмици достигнаха най-високото си равнище от края на август 2023 г., но след това отстъпиха към тенденция, която показва, че компаниите не са увеличили темпото на съкращенията.

След това в четвъртък беше публикувано проучване с по-ниска значимост, което показа по-силно от очакваното разширяване в сектора на услугите и в производствения сектор, а мениджърите по покупките отчетоха по-силна инфлация.

Без причина за намаляване

Данните се появиха ден след публикуването на протокола от последното заседание на Федералния комитет по операциите на открития пазар, в който се посочва, че централните банкери все още нямат увереност да намалят лихвите, а някои от тях са заявили, че дори биха могли да ги увеличат, ако инфлацията се влоши.

Наред с това, по-рано през седмицата Кристофър Уолър от Фед заяви, че ще трябва да види данни за няколко месеца, показващи, че инфлацията намалява, преди да се съгласи да понижи лихвените проценти.

Ако съберем всичко това заедно, няма много причини Фед да облекчава политиката.

"Неотдавнашните изказвания на Фед и протоколът от заседанието на FOMC ясно показват, че изненадите от повишаването на инфлацията тази година, съчетани със стабилната активност, вероятно засега ще свалят от масата намаляването на лихвите", заяви водещ икономист от Bank of America. "Изглежда има силен консенсус, че политиката е в рестриктивна територия, така че вероятно не са необходими и повишения.", допълни той.

Някои членове на последното заседание на FOMC дори се запитаха дали "високите лихвени проценти може да имат по-малък ефект, отколкото в миналото", се посочва в протокола.

Bank of America смята, че Фед може да изчака до декември, за да започне да намалява, макар че има редица непредвидени обстоятелства, които биха могли да влязат в сила по отношение на комбинацията между потенциално омекотяване на пазара на труда и отслабване на инфлацията.

Входящи данни

Икономисти и експерти на Уолстрийт ще следят под лупа следващия петък, когато Министерството на търговията ще публикува месечния си преглед на личните доходи и разходи, който ще включва и ценовия индекс на разходите за лично потребление – измерител на инфлацията, който привлича най-голямо внимание от Фед.

Неофициалният консенсус е за месечен ръст между 0,2% и 0,3%, но дори този сравнително слаб ръст може да не даде на Фед голяма увереност да намали разходите.

При този темп годишната инфлация вероятно ще се задържи малко под 3%, или все още доста над целта на Фед от 2%.

"Ако прогнозата ни е вярна, годишната инфлация ще спадне само с няколко базисни пункта до 2,75%. Има много малко признаци за напредък към целта на Фед.", допълват от Bank of America.

Пазарите са съгласни с това, макар и неохотно.

Ако в началото на годината трейдърите очакваха поне шест съкращения, днес вероятността да има само едно е около 60%, според инструмента FedWatch на CME Group. Goldman Sachs оттегли първото си очаквано намаление за септември, въпреки че все още очаква две тази година.

Основният лихвен процент по федералните фондове на Централната банка се задържа на ниво от 5,25% до 5,50% от юли миналата година.

"Макар че ръководството на Фед изглежда споделя нашия спокоен възглед за инфлационните перспективи и вероятно ще бъде готово да намали лихвите не след дълго, редица участници във FOMC все още изглеждат по-загрижени за инфлацията и по-несклонни към намаляване на лихвите.", допълват от Goldman Sachs.