Докато акциите на Nvidia достигат нови рекорди, не е пресилено да се каже, че американският производител на чипове е една от основните движещи сили на ралито в сектора на изкуствения интелект. Свързаните с AI акции в Азия също отбелязват блестящи резултати, които плътно следват движението на американският лидер през последната година.

На този фон обаче компанията, която произвежда всички усъвършенствани полупроводници на Nvidia, е третирана малко по-предпазливо от инвеститорите. Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-големият в света производител на чипове по договор, не могат да се нарекат точно изоставащи, тъй като са се повишили с 60% през последната година. Въпреки това ръстът на компанията не достига този на "колегите ѝ", отбелязва Financial Times. Освен това акциите ѝ се търгуват на цена, която е по-малко от половината от тази на Nvidia на базата на прогнозни печалби.

Това е изненадващо, като се има предвид, че TSMC наскоро счупи два рекорда - акциите ѝ достигнаха исторически връх след над 30-процентно увеличение на нетните приходи през май до $7,1 млрд., което донесе на компанията пазарна стойност от $738 млрд, а делът ѝ на световния пазар за полупроводници надхвърли 60% през първото тримесечие.

Последното е най-значимо. Всички глобални технологични гиганти искат да имат свой собствен чип. Те могат да разполагат с ресурси за проектиране на такива, но трябва да възложат производството им на външни изпълнители. Това означава, че бизнесът с изработване на процесори за други компании на договорна основа сега предлага възможности за растеж.

Досега шепа водещи фактори имаха непропорционално влияние върху бизнеса на TSMC. Преди глобалната надпревара за разработване на изкуствен интелект колаборацията с клиенти като Apple беше доходоносна, но това означаваше и работа с циклични продажби, които следваха пускането на нови модели iPhone, пише FT.

Това обаче се променя. Броят на богатите клиенти, които се нуждаят от постоянни доставки на чипове, нараства бързо, тъй като компаниите обновяват центровете за данни и актуализират полупроводниците, за да догонват динамичните функции на изкуствения интелект.

Apple, например, интегрира възможности за AI, използвайки усъвършенствани чипове за най-новите си лаптопи. Производителят Qualcomm наскоро обяви чип с функции, които работят с услугите на Microsoft. TSMC произвежда полупроводници и за най-близкия конкурент на Nvidia - Advanced Micro Devices. Google, Microsoft и Amazon също създават персонализирани процесори.

Независимо от това дали тези полупроводници са предназначени за продажба или за вътрешна употреба, всичко това означава повече поръчки за TSMC. Това са продукти с висок марж, като усъвършенстваните чипове, които използват 7-нанометрова и по-нисък клас технология и съставляват две трети от общите продажби на тайванската компания.

Разбира се, съществуват и рискове.

Въпреки изграждането на повече заводи в чужбина, 80-90% от производствения капацитет на TSMC остава концентриран в Тайван. Китай, който вижда самоуправляващия се остров като част от своята територия, увеличава заплахите и военните учения около него. Това би обяснило част от причините, поради които TSMC се търгува с отстъпка спрямо световните си конкуренти.

Но засега залогът за Пекин е също толкова висок. Нахлуване в Тайван би нарушило сериозно световните доставки на полупроводници и би се отразило на Китай, който, както и останалата част от света, разчита в голяма степен на TSMC за модерни чипове. Страната е третият по големина източник на приходи за компанията по географски признак, като на нея се пада почти една десета от продажбите ѝ.

Подходящ индикатор за тревожността на чуждестранните инвеститори е премията, с която се търгуват американските депозитарни разписки на TSMC, в сравнение с акциите, листвани в Тайван. Това показва, че инвеститорите стават по-оптимистични спрямо геополитическите рискове. За текущото тримесечие те се търгуват с над 20% премия спрямо местните акции, което е най-голямата разлика от повече от десетилетие, посочва FT.

Тези настроения се отразяват и в Тайван, където местната компания е най-купуваната акция от чуждестранни инвеститори. Nvidia също помогна, като обяви плановете си да увеличи инвестициите си на острова.

Нарастващото търсене от страна на нейните заможни клиенти означава, че тя може да увеличи цените на чиповете, което ще повиши и без това високите маржове, които отдавна са надхвърлили 50%. Свободните парични потоци са се увеличили повече от четири пъти през изминалата година до 7,9 млрд. долара, което означава достатъчно парични средства за инвестиране в изграждането на следващото поколение 2nm чипове - това би засилило още повече разликата с конкурентите.

Междувременно световните продажби на смартфони са нараснали през първото тримесечие, показвайки признаци на обрат в продължилия с години спад в индустрията. Само преди пет години мобилните чипове представляваха повече от половината от приходите на TSMC. В съчетание с новото търсене от страна на изкуствения интелект, това може да осигури изпреварващ растеж през следващите тримесечия.