Първата компания, която е способна да достигне пазарна оценка от 4 трилиона долара, може дори да не е във вашия радар все още.

Въпреки че почти всички очакват тя да е един от трите най-големи технологични гиганта в САЩ – Microsoft, Apple или Nvidia – това не е напълно сигурно, пише пазарният наблюдател Марк Хълбърт за MarketWatch.*

Вярно е, че ако акциите на тези три компании поскъпнат не по-бързо от средния исторически темп на пазара в САЩ, всяка от тях така или иначе ще достигне $4 трлн. за малко повече от три години. И все пак много анализатори на Уолстрийт очакват всяка от тези три компании да расте много по-бързо и да премине границата от 4 трилиона долара много по-рано, посочва Хълбърт.

Те обаче екстраполират близкото минало в бъдещето, уточнява сътрудникът на MarketWatch. Ако акциите на Nvidia през следващите месеци продължат да поскъпват със същата скорост, както през изминалата година, например, нейната пазарна капитализация ще достигне границата от 4 трилиона долара до края на годината. Анализатор от Уолстрийт дори прогнозира, че Nvidia не само ще направи точно това, ами ще достигне границата от 5 трилиона долара през следващата година.

Тези анализатори изпреварват себе си, предупреждава Хълбърт. Не само че е нереалистично да се екстраполира близкото минало в бъдещето – нереалистично е и да се очаква, че тези лидери по пазарна капитализация ще растат със средното за пазара темпо. След като акциите стигнат до върха на класацията по пазарната капитализация, те продължават да растат с под пазарното средно темпо.

Текущата цена на Nvidia предполага, че печалбата на акция ще нарасне със 70% годишен темп през следващите пет години.

„Феновете на Nvidia са недоверчиви, когато им представя тези данни. Не знам ли, че AI революцията едва сега започва, питат те. Очевидно е (за тях), че не само AI вълната ще продължи години напред, но също така, че Nvidia ще бъде начело на тази вълна, давайки двуцифрени, ако не и трицифрени годишни възвръщаемости“, пише Марк Хълбърт.

Според него това, което тези истински поклонници на Nvidia не успяват да осъзнаят, е, че

Aко нещо е очевидно, то вече е отразено на пазара.

За да може Nvidia да расте с темповете, които те прогнозират, компанията ще трябва да се представи много по-добре, отколкото вече се очаква, добавя анализаторът.

Дори свързаните с AI акции да продължат да превземат Уолстрийт като буря, малко вероятно е книжата на Nvidia през следващите години да бъдат лидер в този бум. Това е извод от проучване от 2019 г., проведено от инвестиционната компания Research Affiliates, озаглавено „Да стоиш сам срещу тълпата“. Авторите на изследването се фокусират върху компании, които в някакъв момент от предходните 40 години са имали най-големите пазарни капитализации „във всеки сектор от деветте най-големи фондови пазара в света“ – акции, които те наричат “top dogs“.

Изследователите установяват, че „почти 80% от тях са се представили по-слабо от собствения си сектор през следващото десетилетие, като са под средната възвръщаемост за този сектор във всяка страна със средно 9,7% на година.“

Ето защо не трябва да се изненадваме, ако т. нар. „dark horse“ акции (тези, които увеличават значително обема си, тръгвайки от по-ниски нива) са първите, които ще достигнат 4 трилиона долара. Невъзможно е да знаем чии ще са тези акции - ако знаехме, те вече щяха да се търгуват близо до това ниво, казва Хълбърт и дава следното обяснение:

Представете си как преди три години се опитвате да предскажете коя компания първа ще достигне границата от 3 трилиона долара. По това време (30 юни 2021 г.) Apple е начело в класацията по пазарната капитализация с 2,28 трилиона долара. Microsoft е втора с $2,04 трлн., а трета е Amazon.com с $1,73 трлн. Тогава пазарната капитализация на Nvidia е 498 милиарда долара. Малцина биха предположили, че три години по-късно пазарната капитализация на Nvidia ще надмине тази на Apple, както се случи по-рано този месец.

За да идентифицира кой „dark horse“ може да се похвали като първата компания с $4 трлн. капитализация, Хълбърт взема под внимание възвръщаемостта на Nvidia през последните три години и изчислява колко ще струва всяка акция в S&P 500 след три години, ако расте със същите проценти дотогава. При това предположение 8 компании, освен днешните три гиганта, биха стрували над $4 трилиона през юни 2027 г.:

Alphabet

Amazon.com

Berkshire Hathaway

Broadcom

Eli Lilly

Meta Platforms

Tesla

Visa

*Статията е само с информационна цел и не представлява финансов, инвестиционен или търговски съвет.