Преди пет години главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг притежаваше дял в своя производител на чипове на стойност около 3 млрд. долара. След ралито в четвъртък, което доведе до рекордни стойности на акциите, сега дяловете му възлизат на повече от 90 млрд. долара.

Късно в сряда Nvidia отчете приходи за първото тримесечие, които надхвърлиха прогнозите, а продажбите скочиха с повече от 200% за трето поредно тримесечие, благодарение на търсенето на процесори за изкуствен интелект. Хуанг също така представи по-добра от очакваната прогноза и посочи пред инвеститорите, че компанията вижда „ненаситно“ търсене на своите графични процесори за изкуствен интелект, или GPU. Компанията сигнализира, че клиентите ѝ, особено големите облачни компании, могат да получат голяма възвръщаемост на инвестициите си в скъпите чипове, което допълнително повиши енстусиазма около нейното бъдеще.

„Ние променяме из основи начина, по който работят компютрите, и това, което те могат да правят“, каза Хуанг в сряда, цитиран от CNBC.

Той притежава около 86,76 млн. акции на Nvidia, или повече от 3,5% от ценните книжа на компанията в обращение. След като акциите поскъпнаха с над 9% и в четвъртък затвориха на цена от близо 1038 долара за акция, стойността на неговия дял нарасна с около 7,7 млрд. долара.

Акциите на Nvidia се увеличиха повече от два пъти тази година, след като през 2023 г. се утроиха. Общият им ръст през последните пет години е около 28 пъти. Хуанг увеличи своя дял през 2022 г., когато акциите достигнаха относително ниско ниво преди бума на изкуствения интелект.

61-годишният бизнесмен основава компанията в Силициевата долина през 1993 г., за да създава графични процесори за 3D игри. Въпреки че игрите бяха най-големият бизнес на компанията в продължение на десетилетия, Nvidia се потопи в други пазари, включително гейминг абонаменти в облака, метавселена и чипове за добив на криптовалути.

Най-голямата промяна в съдбата на Nvidia се случи в края на 2022 г., когато OpenAI пусна ChatGPT, отваряйки концепцията за генеративен изкуствен интелект за по-широка публика. Технологията демонстрира бъдеще, в което компютрите не само ще извличат нова информация от базите данни, но и ще могат да генерират ново съдържание и отговори на въпроси от големи масиви с несортирани данни.

OpenAI разработва по-голямата част от своя AI на графични процесори Nvidia. Тъй като други компании като Microsoft, Google и Meta увеличиха инвестициите си в изследвания и разработки в областта на иновативната технология, те се нуждаеха от най-новите чипове на стойност милиарди долари, за да изградят своите модели.

Хуанг е лицето на Nvidia и нейният основен рекламен агент, като постоянно възхвалява потенциала и силата на използването на графичните процесори на компанията за изграждане на AI.

Nvidia, която разработва софтуер и инструменти за изкуствен интелект от повече от десетилетие, се оказа в отлична позиция да се превърне в основен доставчик на най-големите технологични компании. Сега компанията държи около 80% от пазара на чипове за AI, а Хуанг е сред 20-те най-богати хора в света.