Ръководителите на най-големите компании в САЩ са достигнали нови върхове на заплащане през 2023 г., тъй като бонусите в акции увеличават стойността на възнагражденията им, показва анализ на The Wall Street Journal.

Според данните половината от изследваните ръководители на почти всички компании в S&P 500 са спечелили по най-малко 15,7 милиона долара, което е рекорд за средно заплащане на главен изпълнителен директор. Средното възнаграждение за същите компании година по-рано е било около 14,5 милиона долара.

Заплатите на някои лидери за 2023 г. са над 50 милиона долара.

Повечето от изпълнителните директори са получили повишения от най-малко 9% спрямо предходната година, като всеки четвърти е получил 25% или повече, установява WSJ, анализирайки данни на MyLogIQ за над 400 компании. Повечето дружества са регистрирали годишна възвращаемост на акционерите от най-малко 13%.

Осем технологични ръководители се класират в топ 25 на най-добре печелещите лидери.

На първо място в анализа на WSJ е Хок Тан, главен изпълнителен директор на Broadcom, със 162 милиона долара възнаграждение.

Заплащането на втория в класацията - Никеш Аурора, ръководител на Palo Alto Networks, възлиза на 151 милиона долара.

Трети е Стивън Шварцман, Blackstone, който е спечелил 120 милиона долара. Компанията описва структурата на заплащането като съгласуване на стимулите на изпълнителните директори с тези на инвеститорите. Общата възвръщаемост на Blackstone от 83% е надхвърлила тази на американските мениджъри на активи миналата година, отбелязва WSJ.

Кристофър Уинфри, който е начело на кабелния оператор Charter Communications, е получил общо възнаграждение, оценено на 89,1 милиона долара, до голяма степен под формата на опции и придобиване на акции. Това го нарежда на 4-о място в списъка на WSJ.

Пети е Уил Лансинг от Fair Isaac, чиято печалба от заплати и акции стига до 66 милиона долара. Компанията казва, че възвръщаемостта за нейните акционери се класира в първия 1% от компаниите в S&P 500 през последното десетилетие.

Топ 10 допълват Тим Кук, Apple ($63.21 млн.), Хамид Могадам, Prologis ($50,89 млн.), Теодор Сарандос, Netflix ($49,83 млн.), Дейвид Заслав, Warner Bros. Discovery ($49,70 млн.) и Глен Фогъл, Booking Holdings ($46,72 млн.).

Като цяло средното кешово възнаграждение на главните изпълнителни директори в САЩ, включващо заплата и годишни бонуси (без акции), остава непроменено на около 3,8 милиона долара, отбелязва WSJ.

При първия в класацията на WSJ например заплащането в кеш е 1,2 млн. долара (спрямо общите $162 млн.) Тим Кук, Apple, е получил $13.71 млн. в кеш, докато общото му възнаграждение, включващо бонусите в акции, възлиза на $63.21 млн.

Печалбите от акции продължават да съставляват по-голямата част от възнагражденията на повечето ръководители, но е важно да се отбележи, че става дума за т.нар. „restricted stock“ - акции в дадена компания, издадени на служители като част от тяхното заплащане, които обаче не могат да им бъдат изцяло прехвърлени, докато не бъдат изпълнени определени условия. Това означава, че възнаграждението на служителя, на когото са отредени тези акции, може да загуби значителна стойност, ако цената на акциите на компанията падне или тя не постигне оперативните си цели. Или пък обратното.

Акциите, които Дженсън Хуанг, Nvidia, получава в началото на март миналата година са се учетворили по стойност до края на януари 2024 г. до 107,5 милиона долара. Заплатата на Хуанг, първоначално отчетена на 34,2 милиона долара (което го поставя на 23-то място в класацията на WSJ), включва 26,7 милиона долара ограничени акции. Съгласно условията Хуанг може да получи 50% до 100% повече от първоначално заложеното, ако компанията отговори на критериите за ефективност, посочва WSJ.

Брайън Никъл, главен изпълнителен директор на ресторантьорската верига Chipotle Mexican Grill, е получил акции и опции на стойност 15,5 милиона долара, когато са му предоставени през февруари 2023 г. като част от пакет за заплащане на стойност 22,5 милиона долара. До края на годината този капитал е нараснал повече от три пъти по стойност до 52,2 милиона долара, казват от компанията за WSJ. Ръстът в стойността на капитала на Никъл отразява силното представяне на цената на акциите на Chipotle през годината, добавят от компанията.

Няма драматични разлики в заплащането на изпълнителните директори, управляващи най-добре и най-зле представящите се компании

Средното общо заплащане е 14,6 милиона долара за 20% от изпълнителните директори, чиито компании са регистрирали най-лоша възвръщаемост в сравнение с други компании в същия сектор, и 15,7 милиона долара за изпълнителните директори на най-добре представящите се компании.

Производителите на чипове и компютърен хардуер представляват шест от 25-те най-добре представящи се компании – включително Nvidia, номер едно по представяне – докато четири са в туристическата или транспортната индустрия. Няколко от най-добре представилите се са се възстановили след една или повече години на слаба възвращаемост, свързана до голяма степен с пандемията.

Royal Caribbean Group е платила на Джейсън Либърти 17,2 милиона долара, регистрирайки обща възвръщаемост от 162% миналата година, след като отчете минус 36% през 2022 г. и минус 43% през 2020 г., когато круизната индустрия беше засегната от забрани за пътуване. (Компанията отчете възвръщаемост от 3% през 2021 г.)

Гигантът за споделено пътуване Uber Technologies записа възвръщаемост от 149%, след като отчете възвръщаемост от минус 41% през 2022 г. и минус 18% през 2021 г.

Производителят на чипове Advanced Micro Devices, класиран на седмо място по представяне за годината, се оглавява от Лиза Су, втората най-добре платена жена в анализа на WSJ, с малко над 30 милиона долара възнаграждение, включително близо 28 милиона долара в акции и опции. Най-добре платената жена - с 31,55 милиона долара възнаграждение - е Джули Суит от консултантската компания Accenture, която отчита обща възвръщаемост за една година от около 14%.

31 жени са управлявали компании от S&P 500 за цялата 2023 г. спрямо около 24 в началото на десетилетието. Нито една жена изпълнителен директор не се класира сред първите 25 по заплащане.

Сред 25-те най-зле представящи се компании в анализа на WSJ, почти една трета работят в сектора на здравеопазването. Това включва шест фармацевтични или биотехнологични компании. Към тях се присъединяват четири от сектора на комуналните услуги.

От Pfizer казват, че не са изплащани бонуси на топ мениджъри миналата година, след като заради слабото търсене на продукти, свързани с Covid, компанията не изпълни финансовите си цели. Наградата от 17,5 милиона долара, съставляваща по-голямата част от общата заплата на главния изпълнителен директор Алберт Бурла миналата година, има за цел да признае лидерството му и да му даде стимул да се съсредоточи върху дългосрочна стратегия, казват от компанията.

Производителят на ваксини срещу Covid Moderna отчита обща заплата от 17,1 милиона долара за главния си изпълнителен директор Стефан Бансел миналата година, включваща 12,5 милиона долара в акции. Стойността на тези възнаграждения спадна с 42% до 7,3 милиона долара в края на годината, тъй като цената на акциите на Moderna се срина приблизително със същата сума за годината. Освен това наградите за дялово участие, дадени на Бансел през предходни години, са спаднали в стойността си с около $167 милиона през 2023 г.

Тези загуби компенсират нетните 945 милиона щатски долара в нови капиталови награди и увеличения на стойността, отчетени за Бансел през предходните три години.