Главните изпълнителни директори на Hertz, Peloton и Pinterest са спечелили повече от $100 милиона през 2022 г., надминавайки почти всеки изпълнителен директор на компания в S&P 500, включително Тим Кук, който е спечелил 99 милиона долара. В този списък е и управляващият CS Disco LAW, доставчик на облачни услуги за компании, предлагащи правни услуги, с пазарна капитализация от около 500 милиона долара.

S&P 500 включва повечето от най-големите публично търгувани компании в САЩ, но 6 от 10 главни изпълнителни директори, получили най-високи възнаграждения миналата година, управляват компании, които не са част от широкия борсов индекс на САЩ.

Това показва проучване на C-Suite Comp, компания за данни и анализи на заплатите на изпълнителните директори.

Стивън Шварцман, оглавяващ Blackstone, глобална инвестиционна компания, специализирана в алтернативно управление на активи, е с най-голямо възнаграждение - 253 милиона долара. Въпреки че не част от S&P 500, Blackstone е по-голяма от много от компаниите в индекса, с пазарна капитализация от над 100 милиарда долара, отбелязва The Wall Street Journal.


Пазарната капитализация на Apple надхвърли 3 трлн. долара Акциите на технологичния гигант достигнаха нов връх, надхвърляйки цената от 190,73 долара

Шварцман изпреварва Сундар Пичай, който управлява майката на Google Alphabet. За 2022 г. Пичай е получил възнаграждения на стойност 226 милиона долара, което го постави на върха на годишното проучване за заплатите на главните изпълнителни директори на The Wall Street Journal по-рано тази година. В това проучване Пичай беше последван от Майкъл Рапино, ръководител на Live Nation, спечелил 139 милиона долара.

Някои ръководители в списъка на C-Suite Comp - като тези на Pinterest и Hertz - не биха попаднали в годишната класация на WSJ, тъй като са поели лидерските постове в компаниите през изследваната година, посочва изданието, чийто анализ обхваща само заплатите на изпълнителни директори, работили за една компания през цялата 2022 г.

Средното заплащане на главните изпълнителни директори на компаниите от S&P 500 е паднало до 14,5 милиона долара миналата година от $14,7 млн. през 2021 г.

Зак в сянката на Мъск: Непознатият финансист без фенове, който движи Tesla Финансовият директор на Tesla Зак Къркхорн е малко известен извън компанията, но вътре той е широко ценен заради умението си да се справя с изискванията на своя шеф

По-общо казано, 9 изпълнителни директори са направили повече от $100 млн. през 2022 г. от близо 4000 публично търгувани американски компании, според анализа на C-Suite Comp. Това е спад от повече от 20 ръководители година по-рано, тъй като възнагражденията, идващи по линия на дялово участие, са намалели, казват от анализаторската компания.
Топ 10 на най-добре платените изпълнителни директори според C-Suite Comp:

Стивън Шварцман, Blackstone (компанията не е част от S&P 500)
Сундар Пичай, Alphabet (компанията е част от S&P 500)
Стивън Шер, Hertz (не е част от S&P 500)
Бари Маккарти, Peloton (не е част от S&P 500)
Майкъл Рапино, Live Nation (част от S&P 500)
Сафра Кац, Oracle (част от S&P 500)
Дъглас Инграм, SareptaTherapeutics (не е част от S&P 500)
Бил Реди, Pinterest (не е част от S&P 500)
Киви Камара, CS Disco (не е част от S&P 500)
Тим Кук, Apple (част от S&P 500)

$50 млн. по-малко: Тим Кук ще намали заплатата си за 2023 г. с над 40% Възнаграждението на главния изпълнителен директор на Apple за 2022 г. е било 99,4 милиона долара

По-голямата част от възнаграждението на главните изпълнителни директори обикновено се състои от акции или опции, чиято стойност може да варира.
Много от възнагражденията за дялово участие често стават изцяло собственост на изпълнителния директор само ако е постигнал определени цели или ако е останал на работа за определен период, посочва WSJ.

Конкретно при Стивън Шварцман, съоснователят на Blackstone, чието общо възнаграждение за миналата година е с над 50% по-високо от спечелените 160 милиона долара през 2021 г., той притежава почти 20% от Blackstone, дял, отговарящ на изискванията за дивиденти от около 1 милиард долара през 2022 г.


Общата възвръщаемост на акциите на Blackstone, включително дивидента на компанията, е минус 40% за миналата година в сравнение с минус 18% за S&P 500. До края на юни тази година общата възвръщаемост на Blackstone е 22%, в сравнение с около 14% за широкия индекс.


Говорител на Blackstone казва, че близо 30% от заплатата на Шварцман за 2022 г. отразява инвестиционното представяне през 2021 г., в период, когато цената на акциите на компанията също се е удвоила.


Гигантът Hertz плаща $168 млн. обезщетения заради обвинения към клиентиВсичките дела са заведени от клиенти, които са били несправедливо обвинени от американската Hertz, че са откраднали техни коли

Общото възнаграждение от 182 милиона долара на Стивън Шер, изпълнителен директор Hertz, включва $3,4 млн. заплата и бонуси. Други 178 млн. в акции е предвидено да му бъдат изплатени до 2026 г., голяма част от тях само ако акциите на компанията достигнат 90-дневни средни ценови цели, вариращи до почти удвояване на текущата им цена.
Шер, който по-рано е работил като главен финансов директор на Goldman Sachs Group, пое лидерския пост в Hertz през февруари 2022 г., около седем месеца след като веригата за коли под наем излезе от съдебна защита по несъстоятелност. Акциите на Hertz паднаха с 22% през мандата на Шер миналата година, докато S&P 500 падна с 16%. Акциите на Hertz са поскъпнали с около 20% до 30 юни 2023 г.

Възход, падение и ново начало: Как Peloton поправя грешки за милиардиНовият изпълнителен директор Бари Маккарти постави началото на агресивен план за обрат и нова ера на фискална строгост

Бари Маккарти започва като главен изпълнителен директор в Peloton през февруари 2022 г. Преди това е на позицията финансов директор в Spotify и Netflix. Неговият пакет от възнаграждения от 168 милиона долара в Peloton е почти изцяло в опции върху акции, които му се предоставят всеки месец в продължение на четири години.
Акциите на Peloton са паднали с около 3% до 30 юни 2023 г., а за 2022 г. са регистрирали спад от 79%, заради намаляващото търсене на продуктите на компанията след Covid-19.

Манията по фитнеса у дома създаде нов милиардерОснователят на Peloton Interactive Inc. Джон Фоули вече е милиардер

Pinterest

Бил Реди

Бонусите в собствен капитал се получават на тримесечие в продължение на четири години, ако Реди остане в Pinterest, чиито акции са се покачили с малко над 20% миналата година. До 30 юни 2023 г. акциите на Pinterest са се повишили с около 13%.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

Базираната в Остин, Тексас, CS Disco, която продава онлайн услуги на адвокатски кантори, е най-малката компания в най-добре платената група главни изпълнителни директори. Съоснователят Киви Камара е получил $500 000 заплата плюс опции върху акции, оценени на $109 милиона, бонус, одобрен от акционерите при гласуване миналата година.
Опциите на Камара се предоставят само ако 90-дневната средна цена на акциите на компанията достигне някоя от шестте цели до 2032 г. или ако компанията бъде придобита или Камара загуби работата си при определени обстоятелства.

Камара е спечелил малко под $1 милион през 2021 г., годината, в която компанията стана публична в края на юли. Нейните акции затвориха на $8,22 в петък, което е ръст от 30% от началото на 2023 г., но и спад с повече от 75% от цената на акциите на компанията в началото на 2022 г.