59-годишният Тим Кук ръководи първата компания в света, която премина границата от 1 трилиона долара пазарна капитализация.

Това се случи в началото на август 2018 г. Днес, две години по-късно, оценката на Apple доближава 2 трилиона долара.

Постигнатият двоен ръст се дължи на сериозното поскъпване на акциите на компанията, което пък направи и самия Кук милиардер.

Всъщност, богатството на Кук е доста по-малко от това на редица други милиардери, управляващи корпорации, които генерират доста по-малки приходи от Apple.

Примери за това са Марк Закърбърг от Facebook и Лари Елисън от Oracle, а разликата е, че те са основатели на своите технологични гиганти.

Кук, от своя страна, е главен изпълнителен директор и поема този пост след смъртта на Стив Джобс.

Ето как Кук спечели и харчи своето богатство.

По последни данни на Bloomberg, състоянието на Кук се оценява на 1.02 млрд. долара.

Той притежава 847 969 акции от Apple, или около 0.02% от капитала на компанията. Те са оценени в момента на около 375 млн. долара.

Той обаче разполага и с други 650 млн. долара, които са формирани от продажбата на акции до момента, дивиденти, както и заплати и бонуси, които е получавал от компанията.

От 2005 г. насам, Кук също така е и в Борда на директорите на Nike, откъдето той притежава опции, даващи възможност да закупи 3.4 млн. акции на компанията. През юни 2019 г. Бордът на Nike преизбра Кук за нови 3 години.

Въпреки че Apple наскоро изпревари Saudi Aramco като най-скъпата компания в света, има само още един милиардер, свързан с технологичния гигант. Това е вдовицата на Стив Джобс – Лоурън Пауъл Джобс, която притежава 31.4 млрд. долара.

Базовата заплата на Кук за 2019 г. беше 3 млн. долара, което е доста повече от 900 000 долара, които той получи в първата си година начело на компанията (бел. ред. 2011 г.).

Освен това той е получил и допълнителни бонуси в размер на 7.6 млн. долара, което го прави един от най-добре платените изпълнителни директори в САЩ.

Кук няма деца и не е женен, а през 2014 г. обяви, че е гей.

Въпреки че е милиардер, Кук е доста скромен. Например, за него се знае, че купува бельото си от разпродажби в Nordstrom.

„Парите не са мотиватор за мен“, казва той през 2012 г.

Кук живее в къща от 222 кв. м в Пало Алто, Калифорния, чиято цена е 2.3 млн. долара. Смята се, че тя е по-евтина от 75% от къщите в района.

Той я купува през 2009 г. срещу 1.9 млн. долара. Ето какво се вижда, ако потърсите къщата му в Google Maps:

Кук прекарва голяма част от времето си в офиса на Apple. Смята се, че денят му започва в 3.45 часа сутринта с четене и отговори на имейли.

Apple отделя около 93 000 долара годишно за частния самолет на Кук, тъй като той пътува доста.

В свободното си време той може да бъде видян в Националния парк Йосемити. Кук също така обича да практикува катерене, колоездене или да ходи на фитнес. Упражненията във фитнеса той прави към 5 часа сутрин.

Кук е дарил доста пари за политически каузи, като е подкрепял както Барак Обама, така и Хилари Клинтън.

Тъй като няма деца, Кук казва, че ще дари всичките си пари за благотворителност, след като почине.