Apple се извини, след като беше подложена на критики заради признанието, че преднамерено забавя някои стари модели iPhone, съобщава ВВС.

Компанията информира, че ще замени батериите за по-малка сума и ще пусне софтуер през 2018 г., така че клиентите да могат да наблюдават състоянието на батерията на телефона си.

Клиенти подозират отдавна, че Apple забавя по-старите iPhone-и, за да ги насърчи да купуват нови модели. Компанията призна, че забавя някои телефони с остаряващи батерии, но заяви, че целта била да „удължи живота“ на устройствата.

В съобщение, публикувано на сайта й, Apple информира, че ще намали цената за замяна на батерията на телефон с изтекла гаранция от 79 на 29 долара за всичките й клиенти с iPhone 6 или следващ модел.

Компанията допълни, че предприема мерки, „за да отговори на притесненията на клиентите“, да възнагради лоялността им и да си възвърне доверието на всички хора, които „се съмняват в намеренията на Apple“.

„За нас в Apple доверието на клиентите ни е всичко. Никога няма да престанем да работим за спечелването и поддържането му. Можем да вършим работата, които обичаме, единствено благодарение на вашата вяра и подкрепа и никога няма да забравим това или да го приемем за даденост“, пише Apple.

Срещу компанията бяха заведени осем отделни иска в САЩ заради забавянето на по-старите модели iPhone и тя е заплашена от съдебни действия в Израел и Франция. Apple призна по-рано този месец, че забавя преднамерено някои модели iPhone с остаряването им.

Компанията направи промени в оперативната си система iOS, за да управлява остаряващите литиево-йонни батерии в някои устройства, защото представянето на батериите намалява с течение на времето.

Вчера стана ясно, че генералният директор на Apple Тим Кук е получил нареждане от компанията да използва само частни самолети както за бизнес, така и за лични пътувания по съображения за сигурност.

През ноември Apple беше принудена да пусне ъпдейт, за да поправи проблем със сигурността на операционната си система за Mac, който правеше възможно влизането в устройството и даваше административни права без парола.