Те са сърцето на всяка компания. Движат напред новите идеи и най-смелите решения, поемат рискове и носят пълна отговорност за последствията, управляват непрекъснати промени и обикновено работят по 24 часа 7 дни в седмицата.

Последното изглежда е на път да се промени.

Дълго време се смяташе, че тенденциите дигитално номадство и хибриден модел на работа важат само за обикновените служители и самонаетите.

В момента обаче висшите мениджъри също трансформират тотално стандартите за работно време и то така, както си поискат, пише в анализ по темата The Wall Street Journal.

Изпълнителен директор на непълен работен ден е модел, който навлиза във все повече компании отвъд Океана. Това е приемлив вариант за ръководните кадри, които са изложени на 24-часов стрес, предвид заеманата позиция.

Тенденцията не е случайна, а е пряко свързана с възрастта и способностите на тези хора, както и с желанието на собствениците на компании да ги задържат възможно най-дълго, като в същия момент им предложат повече гъвкавост и време за личен живот.

"Това е решение на проблем, от което много компании от малкия и средния бизнес, както и стартъпи се нуждаят – а именно високо квалифицирани служители със специфични умения, които ще им помогнат да се развиват ефективно и да постигат резултати", казва Йеспер Сьоренсен, професор от Бизнес колежа в Станфорд.

Най-харесваните изпълнителни директори на годината. Говорят служителитеБлизо 30% от стоте най-добри изпълнителни директори на големи компании са жени или цветнокожи хора, показва класацията на Comparably

Корпоративните акули са скептични

Засега „едрите риби“ в корпоративния океан все още подхождат скептично към новия модел, предпочитайки да запазят стандарта на пълен работен за хората с ръководни функции. Появява се и друг проблем – реалната опасност от конфликт между собственици (или най-висшите мениджъри) и изпълнителните директори, породен от степента на тяхната ангажираност в работния процес.

Освен това, да си шеф на непълно работно време може да изглежда „супер“, но от друга страна, компенсацията често не включва здравни осигуровки, както и получаване на бонуси при успешна реализация на ключови преговори или проекти.

Робърт Джордан, съосновател на компанията за набиране на персонал InterimExecs, смята, че връщане назад вече няма. От началото на пандемията той забелязва значителен ръст в търсенето на ръководни кадри, съгласни да работят на непълно време. Според него, тези длъжности все още са нишова част от бизнеса и невинаги са добре разбрани както от собствениците, така и от специалистите по наемане на човешки ресурси.

"Тези хора обаче са в разцвета на кариерата си – разполагат със значителен период до достигане на пенсионна възраст и същевременно са натрупали необходимия арсенал от умения и опит да заемат експертни позиции, без задължително да са на осемчасов работен ден", допълва Джордан.

Редица изследванията показват, че дългият отпуск помага на служителите да се преборят с прегарянето и стреса и да подобряват състоянието си

Един от примерите, които доказват тезата му, е историята на 59-годишната Карин Скот, която решава да напусне позицията на маркетинг директор в голяма технологична компания през 2021 г.

Промяната започва през един ден, докато е на семейна почивка. Замисля се над въпроса как точно си представя следващата трета част от кариерата си, която най-вероятно ще бъде финална. Малко след това, за да постигне максимален баланс между времето за работа и личен живот, тя приема предложение да бъде CEO на непълно работно време.

Днес е доволна от избора си, защото това ѝ осигурява предимството да прекарва достатъчно време в маслиновата ферма в Калифорния, която купува преди година със съпруга си.

Карин обаче признава, че не би се чувствала толкова комфортно и не би имала такъв успех, ако е била изпълнителен директор на непълен ден в началото на кариерата си.

"Имах нужда от всички тези преживявания, да бъда в големи компании като Cisco и Salesforce, както и в стартиращи компании, за да мога да натрупам този безценен опит и да създам необходимото портфолио от клиенти", обяснява тя пред WSJ.

Хибридната работна среда изисква нови методи за оценка на служителитеКомпаниите трябва да са реалисти - традиционните начини на оценка вече не работят

Къде са подводните камъни

Да си CEO на непълно работно време в някои случаи изисква и компромиси.

За да получи здравни осигуровки след напускане на работа на пълен работен ден, 64-годишният Брус Купърман, който в момента е финансов директор на непълно време, трябва да създаде свое частно дружество с ограничена отговорност.

Това е популярна бизнес структура в САЩ, която може да комбинира данъчното облагане на партньорско или еднолично дружество с ограничена отговорност на корпорация. След това Купърман се обръща към професионална работодателска организация, за да получи осигуровки, но е задължен да продължи с управлението на дружеството си. Сега има свободата да пътува където иска, докато работи дистанционно с клиентите си и въпреки бюрократичните пречки, не мисли, че би се върнал към традиционната форма на заетост на финансов директор.

$50 млн. по-малко: Тим Кук ще намали заплатата си за 2023 г. с над 40% Възнаграждението на главния изпълнителен директор на Apple за 2022 г. е било 99,4 милиона долара

Шона Шмиц е магистър по бизнес администрация от Университета на Пенсилвания. Дълги години работи в областта на финансите, като известно време е финансов директор на пълен работен ден. В този период често ѝ се натрупват 60-70 часа седмично. След като през 2007 г. ражда първото си дете, решава да постави кариерата си на заден план в името на семейството.

Днес 52-годишната Шмиц е изпълнителен директор на непълен работен ден. Живее близо до Боулдър, Колорадо и много от клиентите ѝ се намират в този район. Обикновено работи с три до шест компании, като всяка изисква между четири и осем часа работа седмично.

"30 часа седмично е моята цел, защото задоволява финансовите ми нужди и ми позволява да имам живота, който искам", казва Шмиц.

Гъвкавостта на служебните ангажименти ѝ позволява да кара децата си на училище, да си вземе почивен ден, за да отиде на ски и да даде приоритет на психическото и физическото си здраве.

"Не работя по 24 часа в денонощието, но съм на разположение 24/7. Ако искам да имам възможност за гъвкавост, трябва да я осигуря и на клиентите си", обяснява стратегията си Шмиц.

Не крие, че отначало е било трудно да напусне работата си на пълен работен ден, но вече не се обръща към миналото. "Това е новата перспектива. Клиентите трябва да знаят, че ние не сме тяхно притежание", обяснява тя. Не липсват предложения за позиции на пълно работно време, но винаги отказва. "Усещам, че по този начин израствам. Така че, това изобщо не е моят залез. Това е моята кариера.", категорична е Шмиц.

От традиционалисти до идеалисти – кой какво търси на пазара на труда?McKinsey обособяват пет различни групи служители, като всяка от тях има своите изисквания към работодателите

Какво се случва с експеримента 4-дневна седмица

Докато CEO светът е в процес на трансформация на работното време, все повече компании експериментират с четиридневна работна седмица. Пропорционално с това расте и разделението в мнението на работниците, които са я изпробвали.

Ето какво споделят читателите на WSJ за това как им се е отразило съкращаването на редовния работен график с един ден.

Дженифър Нюман е била служител в голяма рекламна агенция, която въвежда четиридневна работна седмица през пандемията. Според нея, това е наложило повечето хора да работят по-дълго, за да се справят с крайните срокове. "Същото количество работа беше натъпкано в четири дни вместо в пет.", казва тя.

За работещите в сектора на услугите, четиридневната седмица може да се окаже ад.

"Трудно е да се справиш", казва Майк Гроувс, изпълнителен директор на Federal Lock & Safe в Арлингтън. Той намира друго решение, за да могат работниците му да постигнат баланс между работата и личния живот. За екипите, които не са на терен и не отговарят на обаждания на клиенти, компанията въвежда седемчасов работен ден. Служителите пристигат в 6 ч. сутринта и си тръгват около 13 ч. По-краткият работен ден подобрява нивото на задържане на персонала, както и производителността.

Остарява ли идеята за 4-дневна работна седмицаВеликобритания преполови теста за 4-дневна работна седмица. Ще стане ли масов този график или има по-добър вариант?

Въпреки това собственикът остава твърдо убеден, че трябва да се работи пет дни в седмицата. "Спешните проблеми на клиентите от типа "ремонтирай сега" просто не обичат да се решават в петък", казва той.

Опитът на Чет Гуардино потвърждава това. Той изпробва четири и половина дневна работна седмица в своята компания Lexon Medical Management, доставчик на услуги за фактуриране, базирана във Флорида. "Продуктивността се повиши навсякъде", казва той и отбелязва, че броят на обработените застрахователни искове на човек се е увеличил, когато служителите са получили почивка в петък следобед.

Брайън Макнабоу, съветник в Харвардското бизнес училище, установява, че общата ефективност може да се поддържа с по-кратка работна седмица. В предишната си роля на главен технологичен директор във Volt Athletics, сиатълски стартъп, който предоставя персонални тренировки виртуално, изпълнителният екип успешно приема "гъвкави петъци", при които служителите избират да работят или не в петък.

"Ръководният екип очакваше, че това ще бъде временно", казва Макнабоу. "Това беше толкова успешно от гледна точка на производителността - и невероятно популярно, че решихме да го направим постоянно. Превърна се и продължава да е ключово предимство при набирането на персонал."

Ако уикендът започваше утре вечер: Дисекция на по-кратката работна седмицаВъпреки всички позитивни мнения, към днешна дата четиридневната работна седмица няма как да бъде приложена за всички

За работниците в някои сектори съкратената седмица е повече главоболие, отколкото полза.

Шон Колиър, хидролог от Лас Вегас, през последните 15 години работи на четиридневен и десетчасов график. Смята, че по-кратката седмица не си заслужава за сметка на по-дългите дни. "Пропуснах много вечери и извънкласни занимания на децата си заради графика си", казва той. "Това е нож с две остриета за мен. Харесва ми, че имам свободен петък, но знам, че ще имам по-добър баланс между работата и личния живот, ако работя на пет осемчасови дни."

Според едно от най-новите проучвания по темата в САЩ - на доставчика на софтуер Qualtrics, цитирано от Euronews, цели 92% от работещите подкрепят съкращаването на работната седмица, дори това да означава по-дълги работни часове.

Анкетираните посочват като очаквани ползи подобреното психическо здраве и повишената производителност. Трима от всеки четирима служители (74%) казват, че ще могат да свършат същия обем работа за четири дни, но повечето (72%) смятат, че за целта ще трябва да работят повече.