Един от най-забавните аспекти в лудницата на Силициевата долина е, че има толкова много начини за печелене на пари.

Сред най-големите доказателства за това твърдение е Сам Алтман, главният изпълнителен директор на OpenAI и оснвател на инкубатора за стартъпи Y Combinator, пише Fast Company.

Тази позиция му дава възможност през 2013 г. да се запознае с нова компания в ядрената енергетика – Oklo.

И той инвестира в нея. Алтман е заинтригуван от мисията на Oklo да създаде по-ефективен ядрен реактор, който да отговори на изобилния енергиен апетит, генериран от компании като OpenAI и използването на чипове с изкуствен интелект.

Алтман става председател на Oklo и осем години по-късно, когато тя все още не е генерирала приходи, открива друг начин да печели пари от нея. Създава т.нар. SPAC, "компания за придобиване със специална цел", класически известна като "компания с празен чек", тъй като предлага акции на обществеността в рамките на IPO, без все още да има бизнес.

Инвеститорите, които купуват акции на SPAC, дават на мениджърите празен чек да използват парите от IPO, за да купят какъвто и да е бизнес, който собствениците на SPAC считат за подходящ.

SPAC на Сам Алтман, наричан AltC, събра половин милиард долара през 2021 г. и тръгна на лов за нещо, за което да ги похарчи. Според Майкъл Клайн, председател на AltC, SPAC е търсил компания за ядрена енергия, която да купи.

"Имахме възможност да прегледаме всяка възможност за ядрена енергия, която се появи на пазара", коментира той миналото лято.

Алтман обаче е бил наясно точно коя ядрена компания трябва да придобие AltC. Както е описано подробно в изявлението на пълномощника от миналия месец, през октомври 2022 г. той е провел телефонен разговор с Клайн, в който "повдига въпроса за Oklo като потенциална цел в областта на ядреното делене, с която AltC трябва да обмисли осъществяването на бизнес комбинация".

Алтман си е направил самоотвод от съветите на Oklo и AltC, докато те са обмисляли предложението му за сливане – процес, включвал видеоконферентни разговори с главния изпълнителен директор на Oklo Джейкъб Деуит.

Удивително е, че въпреки липсата на приходи в Oklo след почти десетилетие работа и въпреки дългия и криволичещ път за постигане на целите си, компанията успява да убеди Клайн и борда на AltC, че струва 750-800 млн. долара – цифра, която Клайн и бордът смятат за оправдана, като се има предвид оценката на други компании в областта на енергетиката, като NuScale Power Corp.

AltC наистина решава да купи Oklo, като обединява всички акции на Oklo с тези на AltC. Сделката е обявена миналото лято, но двете компании са обединени чрез гласуване на акционерите на 7 май тази година. На 10 май обединеното предприятие, Oklo, започяа да се търгува на Нюйоркската фондова борса под марката "OKLO".

Сега Алтман, който остава директор на обединената компания, притежава приблизително 6% от Oklo, 7 милиона акции, които се търгуват на цена около 9 долара или приблизително 63 млн. долара. Сумата никак не е лоша и показва, че в Силициевата долина винаги има и други начини за печелене на пари.

Акциите на Алтман са задържани в различни графици за придобиване на права, основани на резултатите, но тези "задействания", които позволяват продажбата, вероятно ще бъдат реализирани много преди Oklo да има бизнес.

Условията на събитията "earnout", които позволяват придобиване на правата върху акциите му, са свързани с това те да останат над определена цена за период от 20 последователни дни, което вероятно ще бъде много по-лесно постижимо, отколкото действителният бизнес план на компанията.

Стремежът към реактори от известно време е актуален в енергийната индустрия. Наскоро Fast Company представи IPO-то на друга млада надежда – Nano Nuclear, която произвежда т.нар. "малък модулен ядрен реактор".

Oklo има малко по-различен път, тъй като използва по-стара технология, за която твърди, че е доказана на пазара.

"Бързият реактор с течно-метално охлаждане" е видът, в експлоатация от "над 400 реакторни години" в централи по целия свят.

Нововъведението на Oklo се състои в това да наблегне на използването на отпадъчните материали, които излизат от реактора, и да се рециклират в гориво. Компанията вече е осигурила инсталация и с помощта на Националната лаборатория на Айдахо към Министерството на енергетиката на САЩ провежда тестове, като взема отпадъци от съществуващ реактор с течно-метално охлаждане – Експериментален реактор-размножител-II - инсталация в Айдахо, която е спряна през 1994 г. и предадена на лабораторията като изследователски проект.

Ако тези експерименти са успешни, Oklo планира да използва технологията за своята първа централа, наречена Aurora Powerhouse.

Oklo все още е изправена пред всички предизвикателства на ядрената индустрия, които включват не само разработване на технологията, но и осигуряването на регулаторно одобрение. Очаква се компанията да пусне първата централа на пазара до 2026/2027 г.

В допълнение към технологичните и регулаторни пречки, Oklo се изправя пред ново бизнес предизвикателство. Тя не планира да продава реактори, а да се превърне във вертикално интегрирана компания за комунални услуги, която да проектира, изгражда и експлоатира централата, а след това да продава електроенергия.

Привлекателността е в това, че след като са потънали много пари в изграждането на централата, в определен момент реакторът може да се превърне в дойна крава, тъй като разходите се амортизират и парите се трупат през очаквания 40-годишен живот на реактора.

Това е по-сложен бизнес от концепцията на Nano Nuclear за продажба на реактори. Той е по-сложен и от настоящия бизнес на Алтман, който купува графични чипове на Nvidia и продава достъп до ChatGPT.

Алтман обаче вижда изящна симетрия в ChatGPT и ядрените централи. Миналото лято в конферентен разговор с акционерите на AltC той обясни визията си за евтина енергия, която позволява още по-евтин "интелект" под формата на ChatGPT и други подобни.

"Мисля, че двете най-важни технологични тенденции, които ще се случат през това десетилетие, са изобилната и евтина енергия и изобилната и евтина интелигентност", казва Алтман.

"Това са две неща, които според мен, движат почти всичко останало в нашата икономика, от което се нуждаем, за да имаме прекрасен живот за хората. И ако те се променят радикално, ако наличието на евтина, достъпна, безопасна, чиста енергия и евтин, достъпен, мощен интелект, ако структурата им се промени, икономиката също може да се промени и мисля, че това ще бъде забележително бъдеще за хората."

Това звучи примамливо, но със сигурност ще изисква търпение от страна на инвеститорите. Може би ще искат да проверявате цената на акциите от време на време, за да видят дали акциите на Oklo поддържат нива от 12 до 14 долара, което би дало шанс на Алтман и други вътрешни лица да "спечелят" и да си тръгнат, или да останат и да се придържат към мисията. Изборът им може да бъде важен показател за това как се развива Oklo.