Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман обещава да дари по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи.

В писмо, публикувано в Giving Pledge, 39-годишният предприемач и съпругът му Оливър Мълхерин заявяват, че парите ще бъдат в подкрепа на технологии, „спомагащи за създаване на изобилие за хората“.

„Нямаше да обещаем това, ако не бяха усърдната работа, гениалността, щедростта и отдадеността за подобряване на света на много хора, които изградиха конструкцията на обществото и ни позволиха да стигнем дотук“, се казва в писмото.

„Не можем да направим нищо друго, освен да изпитваме огромна благодарност и да се ангажираме да я изплащаме и да правим каквото можем, за да построим конструкцията малко по-високо.“

Нетното състояние на Сам Алтман се оценява на поне 2 млрд. долара не толкова заради управлението на OpenAI, колкото заради инвестициите му в стартъпи.

Според Forbes той е инвестирал в компанията за термоядрена енергия Helion Energy, с която Microsoft се споразумя за сделка за закупуване на ядрена енергия миналата година, както и в Retro Biosciences – биотехнологична компания, която работи за увеличаване на средната продължителност на човешкия живот с още 10 години.

От 2014 г. насам той е инвестирал над 60 млн. долара в Reddit.

Обещанието за дарение идва, след като милиардерът беше отстранен и бързо възстановен като главен изпълнителен директор на OpenAI. Алтман е неин съосновател като изследователска лаборатория през 2015 г., а през 2019 г. става главен изпълнителен директор, припомня Fortune.

Подобно на всички обещания за дарения, моралният ангажимент не е правно обвързващ. Не е ясно колко пари ще дарят Сам Алтман и съпругът му, и за кои организации.

Двамата продължават милиардерската традиция за щедри дарения за благотворителни каузи.

Един от най-ярките примери в това отношение, е фондацията на Уорън Бъфет и бившата двойка Бил и Мелинда Гейтс, която има за цел да насърчи световния елит да предложи поне половината от състоянието си на благотворителни организации и други филантропски каузи.

Над 245 богати двойки или частни лица са поели ангажимента в 30 държави.

„Целта на „Обещание за дарителство“ е с течение на времето да допринесе за промяна на социалните норми на филантропия сред най-богатите хора и да ги вдъхнови да даряват повече, да създават своите дарителски планове по-рано и по по-интелигентни начини“, се казва на уебсайта на кампанията.