Сам Алтман вече е председател на публична компания. Но това не е OpenAI.

В петък компанията за усъвършенствано ядрено делене Oklo започна да се търгува на Нюйоркската фондова борса.

Тя стана публична чрез дружество със специална цел за придобиване (SPAC), наречено AltC Acquisition Corp., основано и ръководено от Алтман, съобщи CNBC.

Под символа "OKLO", акциите паднаха с 26% в петък до 13,54 долара, оценявайки компанията на близо 600 млн. долара. Според съобщението при приключване на сделката Oklo трябваше да получи брутни постъпления в размер на над 306 млн. долара.

Бизнес моделът на Oklo се основава на комерсиализацията на ядреното делене – реакцията, която захранва атомни електроцентрали. Вместо конвенционални реактори, компанията се стреми да използва мини ядрени реактори, разположени в А-образни конструкции. Целта е да продава енергията на крайни потребители, като например военновъздушните сили на САЩ и големи технологични компании.

Понастоящем Oklo работи по изграждането на първия си малък реактор в Айдахо, който евентуално би могъл да захранва центровете за данни, от които OpenAI и други компании за изкуствен интелект се нуждаят, за да управляват своите модели и услуги за изкуствен интелект.

Сам Алтман е съосновател и главен изпълнителен директор на OpenAI, която частни инвеститори оценяват на над 80 милиарда долара.

Според неговите виждания, ядрената енергия е един от най-добрите начини за решаване на проблема с нарастващото търсене на изкуствен интелект и на енергията, която захранва технологията, без да се разчита на изкопаеми горива.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и основателят на Amazon Джеф Безос също са инвестирали в ядрени централи през последните години, допълва CNBC.

"Не виждам начин да стигнем дотам без ядрена енергия", подчерта Алтман през 2023 г. "Искам да кажа, че може би бихме могли да стигнем до там само със слънчева енергия. Но от моя гледна точка чувствам, че това е най-вероятният и най-добрият начин да стигнем дотам."

В интервю за CNBC в четвъртък главният изпълнителен директор на Oklo Джейкъб Деуит потвърди, че компанията все още не е генерирала приходи и няма разположени ядрени централи. Той заяви, че си поставя за цел 2027 г. за пускане в експлоатация на първата си централа.

Изборът на пътя на SPAC е рискован. Така наречените обратни сливания станаха популярни в дните на ниски лихвени проценти през 2020 г. и 2021 г., когато оценките на технологиите се покачваха и инвеститорите търсеха растеж, а не печалба.

Но пазарът на SPAC се срина през 2022 г. с повишаването на лихвените проценти и не се е възстановил от тогава.

Компанията пази лоши спомени и за регулаторни неуспехи. През 2022 г. Комисията за ядрено регулиране на САЩ отхвърли заявлението на Oklo за реактор в Айдахо. Сега тя работи по ново заявление, което не възнамерява да подаде в NRC преди началото на следващата година, допълва изпълнителният директор, като обяснява, че в момента е на етап "предварително ангажиране на заявлението" с комисията.

Сам Алтман се ангажира с Oklo, докато е президент на инкубатора за стартиращи предприятия Y Combinator. Oklo влезе в програмата през 2014 г. През 2015 г. Алтман инвестира в компанията и става неин председател.

Това не е единственото начинание на Алтман в областта на ядрената енергия или друга инфраструктура, която може да захрани широкомащабния растеж на изкуствения интелект.

През 2021 г. технологичният лидер ръководи кръг от финансиране в размер на 500 млн. долара в компанията за чиста енергия Helion, която работи по разработването и комерсиализирането на ядрен синтез.

По това време Helion заяви в публикация в блога си, че капиталът ще отиде за демонстрационния ѝ генератор на електроенергия Polaris, "който очакваме да демонстрира нетна електроенергия от термоядрен синтез през 2024 г.".

През последните години Сам Алтман инвестира и в начинания за чипове, които биха могли да помогнат за захранването на инструментите за изкуствен интелект, които OpenAI изгражда.

Точно преди краткото му отстраняване от поста главен изпълнителен директор на OpenAI през ноември беше съобщено, че той е търсил милиарди долари за предприятие за чипове с кодово име Tigris, което евентуално да се конкурира с Nvidia.

През 2018 г. Алтман инвестира в стартъпа за чипове за изкуствен интелект Rain Neuromorphics, базиран близо до централата на OpenAI в Сан Франциско. През следващата година OpenAI подписа писмо за намерение да похарчи 51 млн. долара за чиповете на Rain. През декември САЩ принудиха компанията за рисков капитал да продаде акциите си в Rain, припомня CNBC.

"Има голям интерес към изкуствения интелект. Нуждите от изчисления за технологията са значителни. Това отваря врата за много различни подходи по отношение на начина, по който хората мислят за проектирането и разработването на инфраструктура за AI.", допълват от Oklo.