Мелинда Френч Гейтс подава оставка като съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" - която тя основава заедно с тогавашния си съпруг Бил Гейтс през 2000 г. Последният ѝ работен ден във фондацията ще бъде 7 юни, съобщава Fast Company. От нестопанската организация съобщиха, че сега ще променят името си на "Фондация Гейтс".

"Това не е решение, до което стигнах лесно", пише Мелинда Гейтс в изявление, публикувано в профилите ѝ в социалните мрежи. "Времето е подходящо да продължа напред към следващата глава на моята филантропия."

Мелинда Френч Гейтс и Бил Гейтс се разведоха през 2021 г. след 27 години брак. При напускането на фондацията Френч Гейтс ще получи допълнителни 12,5 млрд. долара за филантропската си дейност, "съгласно условията" на споразумението с бившия ѝ съпруг. След развода тя генерира нетно състояние от около 10 млрд. долара. Нетното състояние на Бил Гейтс е около 130 млрд. долара.

Занапред Мелинда Гейтс планира да се съсредоточи върху дарения за каузи, които помагат на жени и семейства. "Това е критичен момент за жените и момичетата в САЩ и по света - и тези, които се борят за защита и развитие на равенството, спешно се нуждаят от подкрепа", пише тя.

В изявление, споделено в профилите му в социалните мрежи, Бил Гейтс благодари на бившата си съпруга за приноса ѝ към фондацията.

"Гледайки напред, оставам напълно ангажиран с работата на фондацията във всички наши стратегии и с реализирането на възможностите, които имаме, за да продължим да подобряваме живота на милиони хора по света. Съжалявам, че Мелинда си тръгва, но съм сигурен, че тя ще има огромно влияние в бъдещата си филантропска дейност."

Фондация "Гейтс" се фокусира върху борбата с бедността, глобалното здравеопазване и неравенството. В началото на 2024 г. организацията получава дарения от 67 млрд. долара, което я прави една от най-богатите благотворителни фондации в света. През януари главният изпълнителен директор на фондацията Марк Сюзмън заяви пред Fortune, че нестопанската организация възнамерява да похарчи тази сума в рамките на 20 години след смъртта на Бил и Мелинда.

От създаването си през 2000 г. фондацията вече е раздала десетки милиарди долари. Някои от дейностите ѝ са изключително успешни – тя подкрепя усилията за осигуряване на ваксини за деца в страни с ниски доходи - програма, по която до 2019 г. са ваксинирани над 750 млн. деца. Тя също така изигра значителна роля за справяне с COVID-19.

Нестопанската организация е похарчила стотици милиони, за да подобри процента на завършващите средно образование в САЩ, като се съсредоточава върху дейността на учителите, отбелязва Fast Company.

Мащабните дарения на фондацията и широкият ѝ обхват накараха някои да се запитат дали тя не получава твърде голяма власт и влияние. Организацията също така е критикувана за някои от предлаганите от нея решения, като например фокусирането върху технологични пробиви в земеделието, които отнемат години за внедряване и които няма да осигурят незабавна помощ на нуждаещите се страни.

Сюзмън отбеляза влиянието и наследството на Френч Гейтс чрез видеопослание, но добави, че фондацията е "толкова силна, колкото никога досега" и че той е "по-ангажиран от всякога" да ръководи благотворителността с помощта на Бил Гейтс.

Мелинда Френч Гейтс все още не е споделила подробности за филантропската дейност, която се надява да подкрепя занапред, но заяви, че планира да го направи "в близко бъдеще". Тя отдавна се е фокусирала върху въпроси, които оказват влияние върху жените, включително усилията за защита на момичетата от детски бракове, за издигане на повече жени на обществени постове и за подкрепа на жени предприемачи.