Основателят на Amazon Джеф Безос и годеницата му Лорън Санчес дариха 100 млн. долара на пенсиониран адмирал от военноморските сили и актрисата Ева Лонгория. Щедростта бе проявена като част от годишната награда на милиардера за личности, които имат значителен принос към обществото.

Актрисата от Отчаяни съпруги и Бил Макрейвън, ветеран и бивш ректор в Тексаския университет, получиха по 50 млн. долара, с които да помагат на нуждаещите се.

Безос - чието нетно състояние е около 200 млрд. долара - стартира наградата Courage and Civility през 2021 г., за да подкрепя други филантропи, пише Fortune. Ван Джоунс, адвокат и коментатор на CNN, и известният готвач и хуманитарист Хосе Андрес бяха първите получатели на приза.

"Имаме нужда от обединители, а не от очернители", коментира Безос, описвайки причината за учредяването на благотворителната кампания. "Това е за хора, които действат твърдо в името на каузите, в които наистина вярват, но винаги с учтивост и никога с нападки ad hominem. А за съжаление живеем в свят, в който това твърде често не е така."

Иконата на кънтри музиката Доли Партън взе наградата през 2022 г., след като дари 1 млн. долара за ваксината на Moderna, както и за подаряването на книги на милиони деца чрез фондацията си Imagination Library.

Как ще използват парите Ева Лонгория и Бил Макрейвън?

12 години след като се превъплъти в домакинята Габриел Солис от "Уистерия Лейн", Лонгория стана режисьор, главен изпълнителен директор на собствената си продуцентска компания UnbeliEVAble Entertainment и политически активист.

През 2021 г. тя основава фондация Eva Longoria, "за да помогне на латиноамериканките да изградят по-добро бъдеще за себе си и семействата си чрез образование и предприемачество". Благотворителната организация постига това чрез различни програми за амбициозни жени, включително менторство и достъп до финансиране.

Лонгория казва пред Elle, че със своята част от парите планира да продължи да прави това, което прави със своята фондация и Eva's Heroes - друга благотворителна организация, която подкрепя хората със специални нужди.

Тя споделя още, че филантропията ѝ е насочена към жените, защото те "са тези, които променят семействата" и добавя:

Когато помогнеш на една жена, тя помага на семейството си. Когато помагате на семействата, подобрявате общностите. А когато подобрявате общностите, можете да подобрите нациите.

Междувременно Макрейвън – ръководител на рейда през 2011 г., при който беше убит лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен - обеща да използва парите за разработване на образователни програми за бъдещи военни лидери и деца на починали ветерани.

Друг фокус на дарението му ще има подкрепата на психичното здраве на ветерани и активни войници. Той казва пред CNN:

Възможността да използвам този невероятен подарък, за да помогна на ветераните и техните семейства, е мечтата на живота ми и съм много благодарен на Лорън и Джеф, че ми дадоха тази възможност.

Безос споделя, че има мисия да раздаде богатството си.

Откакто се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Amazon, той увеличи филантропските си усилия и отдели 10 млрд. долара за усилия в областта на изменението на климата чрез инициатива, наречена Bezos Earth Fund.

Миналата година той раздаде 117 млн. долара под формата на безвъзмездни средства в подкрепа на бездомни семейства чрез фонда си Bezos Day 1 Families, с което общият размер на даренията му достигна 640 млн. долара