KoBold Metals, стартъп в сферата на минното дело, подкрепен от редица милиардери, сред които Бил Гейтс и Джеф Безос, е убеден в потенциала си за откриване на някои от най-търсените преходни метали в енергетиката.

Това се случва малко след като базираната в Силициевата долина компания за проучване на метали открива огромно находище на мед в Замбия.

Джош Голдман, президент на KoBold Metals, коментира пред CNBC, че инвеститорите на компанията са развълнувани от откритието, особено в момент, когато минната индустрия се бори да бъде в крак с прехода към енергетика, изискващ много метали.

"Те се чувстват възхитени от тази новина, защото това е, което сме си поставили за цел да направим. Смисълът на компанията е да открива и разработва минерални ресурси, от които се нуждаем за енергийния преход", посочва Голдман. "Това е първата голяма победа за компанията. Находището е сред най-необикновените в света".

KoBold Metals твърди, че използва изкуствен интелект, за да създаде "карта на съкровищата", която да помогне за намирането на нови находища на материали като мед, литий, кобалт и никел. Понастоящем компанията има повече от 60 проекта на етап проучване в няколко държави.

Сред инвеститорите на стартъпа са американската компания за рисков капитал Andreessen Horowitz, норвежкият енергиен гигант Equinor, най-голямата минна група в света BHP, както и Breakthrough Energy - фонд за климата и технологиите, основан от Бил Гейтс през 2015 г. Сред спонсорите на Breakthrough Energy са Рей Далио от Bridgewater Associates, Ричард Брансън от Virgin Group, Джак Ма от Alibaba и Джеф Безос от Amazon.

Сега KoBold Metals се фокусира върху напредъка на своя проект “Мингомба” в Замбия, който очаква да започне да произвежда мед до 10 години, и върху откриването на следващото находище на критични минерали.

"Централноафриканският меден пояс е частта от света, в която можете да намерите неща от този изключителен клас. И затова ние сме там. Геологията е изключителна", казва Голдман. "Не става въпрос само за това, че досега не е имало подобни находища. Става дума за това, че има още много за откриване. Сега имаме Мингомба - а къде е следващото място? Това е частта от света, където можем да намерим ресурси с нужния мащаб и качество, а Замбия предоставя оперативна среда, която е наистина изключителна".

Търсенето на мед е голямо поради използването на метала в инфраструктурата за възобновяема енергия, системите за съхранение на енергия и електрическите превозни средства. Замбия е вторият по големина производител на мед в Африка след Демократична република Конго.

Потенциалът за открития е голям

KoBold Metals са категорични, че повечето мед, която се добива в момента, е със съдържание в рудата от около 0,6%, докато в находището Мингомба съдържанието на мед е над 5%.

"Това означава, че трябва да се добиват много по-малко скали, за да се получи същото количество мед", казва Голдман. "За находище с 0,5% руда трябва да се добият 200 кг скали, за да се получи 1 кг мед. За находище с 5% руда трябва да се добият 20 килограма скали, за да се получи 1 килограм мед. Така че, това е много по-малко земя, която трябва да се наруши, това са много по-малко отпадъци, които се създават."

Голдман посочва, че KoBold Metals планира IPO през следващите три до четири години.

"Очакваме с течение на времето да станем публична компания, което вероятно ще бъде най-добрият начин за финансиране на бизнеса", добавя той. "Смисълът на компанията е да бъде серийно успешна в проучванията, както и да подобри успеха в тази сфера като цяло, намалявайки капиталоемкостта на процеса", казва Голдман. "Смятаме, че потенциалът за открития е голям. В Замбия може да се открие още много."