Виртуалната реалност може да помогне на хората да видят изпълнението на любимата си група, да излизат с приятели или да релаксират на плажа, без да напускат дома си.

Тя също така може да окаже подкрепа на хора, страхуващи се от публични изяви, да говорят пред тълпа или да се върнат отново във военната зона, за да преборят травматични спомени в името на психичното си здраве.

Болници и университетски клиники от години помагат на хора с посттравматично разстройство и фобии, като използват виртуална реалност, за да ги потопят в симулации, които им помагат да се справят с различни проблеми. Това е виртуална версия на дългогодишната техника, наречена експозиционна терапия, при която хората се изправят пред спомени или страхове, като например да видят паяци или да се качат в асансьор (в присъствието на терапевт), за да преодолеят чувството, че са под заплаха, разказва The Wall Street Journal.

Наличните виртуални сценарии за такъв тип терапии обаче все още са ограничен брой и много пациенти трябва ходят в специализирана клиника за такава грижа. Сега изследователите се стремят да направят базираната на VR терапия по-персонализирана и да я въведат в домовете на хората.

„Това е инструмент, който може да бъде много мощен за работата на терапевтите“, казва Дебора Бейдел, директор на изследователска клиника за посттравматично стресово разстройство в Университета на Централна Флорида.

Клиниката на д-р Бейдел използва базирана на VR програма, наречена Bravemind, която включва 14 сценария, развиващи се в Ирак и Афганистан, за лечение на ветерани, които са били в тези страни по време на войните на САЩ там.

Терапевтите могат да коригират времето на деня и заобикалящия уличен пейзаж въз основа на насоките на пациента и да изпращат миризми на дизелово гориво и горяща гума, носещи се към пациента с помощта на вентилатор.

През годините пациентите са искали сценарии, с които д-р Бейдел не разполага, от плувен басейн до стаите на гимназия в Паркланд, Флорида, където стрелец уби 17 души през 2018 г., разказва WSJ.

Д-р Бейдел и нейните колеги теглят изображения на сгради, хора или коли от интернет и правят свои собствени сцени, които програмистите да възпроизведат в нови симулации. Тя и нейният екип планират да разработят услуга, която ще създаде VR сценарии за други клиники.

Интересът към виртуалната реалност за лечение на психологически разстройства датира от 90-те години на миналия век, когато изследователите откриват, че терапията с експозиция, използваща симулация, може да помогне на студенти, които се страхуват от високото. По-късно психолози в Ню Йорк я използват, за да помогнат на пациенти с посттравматично стресово разстройство след атаката на 11 септември срещу Световния търговски център.

С чип в черепа - как мозъчно-компютърните интерфейси променят хората Проучвания показват, че иновативната технология, разработвана от Neuralink на Мъск, може да доведе до странни ефекти

Терапията с виртуална реалност за фобии, тревожност и посттравматично разстройство може да помогне за облекчаване на симптомите и работи толкова добре, колкото и други техники, включително традиционна терапия с експозиция, сочат проучвания. Виртуалната реалност може да има предимства, включително лечение на пациенти в по-безопасна среда.

„Много по-лесно е да се умножат VR очилата, отколкото доставчиците на психично здраве“, казва Ан Бейли, директор по клинични технически иновации към Департамента по въпросите на ветераните.

Екипът на VA Immersive на д-р Бейли започва пилотен проект за изпращане на сетове за виртуална реалност в домовете на ветерани в рамките на осемседмичен курс за справяне с хроничната травма. Компании като XRHealth и BehaVR предлагат лечение с виртуална реалност у дома и в клиники на пациенти с проблеми като стрес, тревожност и агорафобия.

Как тревожността може да работи за нас, а не срещу насВъзможно ли състоянието на тревожност, което смятаме за опасно, да се превърне в полезна емоция, която ни прави по-креативни и решителни

Изкуственият интелект може да помогне по-бързо и евтино да се направят повече сценарии и по-добри графики, казват компании и изследователи. В даден момент терапевтите или изследователите могат да поискат промяна в симулацията и изкуственият интелект ще може да я актуализира на място, казва Еран Ор, основател и главен изпълнителен директор на XRHealth.

В Queen’s University Belfast в Обединеното кралство Пол Бест създава повече лични сценарии за виртуална реалност на ниска цена. Екипът му планира да изтегли архивни новинарски кадри, за да пресъздадат исторически събития, случили се в Ирландия, за да лекуват хора, които са развили посттравматично стресово разстройство заради насилието там.

Албърт Рицо, директор за медицинска виртуална реалност в Университета на Южна Калифорния, който разработва Bravemind през 2003 г., казва, че изследователи в Украйна актуализират софтуера на продукта, за да го направят подходящ за войници и цивилни там.

Разбира се, когато пациент се сблъсква с травматично събитие, терапевтът трябва да присъства поне виртуално, обяснява д-р Рицо. „Никога не бих казал на някой с посттравматично стресово разстройство да изтегли тази софтуерна програма и да се върне след месец“, добавя той.