Високите нива на хормона на стреса кортизол могат да причинят хаос в тялото. Според проучване от 2018 г. върху хора на средна възраст, стресът не само влошава паметта, но може да бъде свързан и със свиване на мозъка. Ето някои странни на пръв поглед дейности, които могат да помогнат за намаляване на изтощението.

1. Измиване на чиниите

Според проучване от 2014 г., публикувано в списание Mindfulness, „съсредоточеният“ подход към миенето на съдове може да намали стреса.

2. Разчистване на дома ви

Изследванията показват, че безпорядъкът може да бъде стресиращ, особено за жените. През 2010 г. проучване в Journal of Personality and Social Psychology разглежда как семейните двойки се справят с разхвърляните домове. Жените, чиито домове са претрупани и имат нужда от подреждане, обикновено имат повишени нива на кортизол през целия ден. При тези с подредени и чисти къщи се наблюдават нормални нива.

3. Тренировка в група

Тренировката може да бъде понякога скучна, а с група да ви карат да се чувствате малко неудобно – особено ако не сте на същото ниво като всички останали. Но според изследвания в Journal of the American Osteopathic Association , упражненията с група са по-полезни за намаляване на стреса, отколкото да тренирате самостоятелно. Груповите тренировки могат да намалят стреса с 26 процента.

4. Подушване на прането на партньора си

Никой разумен човек не би подушил мръсните чорапи на половинката си, но явно това работи. Проучване от 2018 г., публикувано в Journal of Personality and Social Psychology , показва, че мирисът на дрехите на любим човек може да намали стреса. В проучването 96 жени подушват един от трите аромата - неутрална миризма, аромат на романтичния си партньор или миризма на непознат. Миризмата на непознатия предизвика скокове на кортизола. А миризмата на партньора? Намалява стреса.

5. Пишете за вашите неуспехи

Описването на минали неуспехи отслабва кортизоловите реакции. Това означава, че позволява да изживее нов стрес по-леко, намалявайки неговите физиологични и поведенчески ефекти. Звучи парадоксално, но следващия път, когато се сблъскате с трудна ситуация, просто помислете за момент, в който всичко се е объркало – и нещата може да не се усетят толкова зле.

6. Пеене така, че всички да чуят

За срамежливите, пеенето в група може да е кошмар, подхранван от тревожност, но те все пак трябва да го опитат. Пилотно проучване, представено на конференцията на Society for Neuroscience през 2018 г., показа, че при хора с болест на Паркинсон пеенето в група може да намали сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на кортизол. Резултатите съвпадат с проучване от 2016 г. от университета Дрексел, което установи, че независимо от нивото на уменията ви, правенето на изкуство обикновено намалява нивата на кортизол.