През юни стартира шестото издание на практическото обучение „Управлявай успешно финансите на фирмата си“.

Единият от лекторите е Димка Кънчева – управляващ партньор в счетоводно консултантска компания CONSENDO.

Компанията предлага счетоводни и консултантски услуги, а във визията ѝ е заложено финансовото обучение на предприемачите, така че да управляват бизнеса си с лекота и разбиране.

Димка Кънчева е счетоводител и финансов консултант с 20-годишен опит. Пътят й на предприемач започва като съосновател и управляващ съдружник на финансовата счетоводна компания „Гугушев файнъс енд акаунтинг” ООД, където от 2007 г. до 2016 г. трупа опит в света на счетоводството.

Тя е един от създателите на BNI „Успех” – дружество, част от най-голямата международна организация за бизнес чрез препоръки. Нейните познати я описват с две думи: предприемач и лидер.

В аудио подкаста „Парите на предприемачите“ Димка Кънчева отговаря на въпроси, които получава по време на консултациите си и в социалните мрежи. Нейният канал в Tik Tok печели бързо популярност и нови последователи. Специално за читателите на Profit.bg Димка Кънчева представя предстоящото издание на практическото обучение и основните характеристики на предприемача днес.

Готови ли бяха българските предприемачи за предизвикателствата, поставили пред тях пандемията, инфлацията и войната в Украйна?

Месец март на 2020 г. донесе много стрес на предприемачите. Някои успяха бързо да променят начина и режима си на работа, особено тези, чийто бизнес може да се извършва от разстояние. Но имаше и такива, които трябваше да затворят. Не мисля, че предприемачите бяха готови за пандемията, но през последните 2 години, поне това, което наблюдавам, е, че те започнаха промени, които дълго са отлагали.

Като например оптимизиране на разходи, промени в бизнес процесите, така че да бъдат по-гъвкави. Тези предприемачи, които са били финансово грамотни и са имали заделен буфер от средства, успяха по-леко да преминат през последните 2 несигурни години.

Какво стои в основата на адекватните решения?

Когато добрата подготовка срещне добрата възможност, има добри резултати. Аз вярвам, че добрата подготовка винаги води до адекватни решения, особено в бизнеса.

Как и къде предприемачите могат да усвоят нови и полезни умения и знания?

Успешният предприемач за мен е човек, който постоянно се развива. Нови знания и умения е добре да се придобиват и развиват на много нива, не просто само в областта на бизнеса. Живеем във време, в което информацията е достъпна 24/7, и който има желание да чете, да се включи в обучения, да слуша лекции на професионалисти, от които да черпи опит и знания, ще го направи и ще развива себе си.

За мен един от най-работещите варианти за учене е чрез практика – затова и обучението “Управлявай успешно финансите на бизнеса си”, което създадохме, е практически насочено. Чрез на пръв поглед прости примери участниците усвояват нови знания и веднага щом приключи курсът, го прилагат в своите бизнес казуси.

Разкажете ни повече за това обучение.

Създадохме практическото обучение „Управлявай успешно финансите на бизнеса си“ в партньорство с Ивайло Гърков от компанията Business Effect. По време на курса на изключително достъпен език предаваме сложната материя на фирмените финанси.

Така дори хора без финансова грамотност, каквито са и голяма част от бизнес собствениците на микро- и малък бизнес, могат да я разберат. След това могат сами да създават и управляват своите бюджети, да ценообразуват добре и да развиват по-успешно бизнеса си.

Първото обучение проведохме през септември 2020 г., а досега сме имали 5 издания онлайн. Водещ лектор е Ивайло Гърков, който е финансист Executive MBA и Сертифициран консултант по Управление на промяната. Той с голяма лекота въвлича участниците в материята на финансите. Лектор съм и аз - в ролята си на счетоводител и данъчен консултант.

Участниците имат възможността да видят на практика какво прави счетоводителят, какви са неговите компетенции и кога е необходимо да се потърси консултация с финансист. Когато собственикът на бизнес има като партньори счетоводител и финансист, може да планира по-добре проектите си. И още преди да ги стартира, да е видял слабите звена, на които да обърне внимание.

За кого е подходящ курсът – хора с или без опит и образование в сферата на финансите и счетоводството?

Много искам да отговоря, че курсът е подходящ за всички, но това не е точно така. Подходящ е за хора, които наистина искат и имат намерение да отделят време, за да погледнат бизнеса си през нова призма. На тези, които нямат много опит в сферата на финансите и счетоводството, даваме начални знания, върху които градим допълнително познание и опит.

За тези, които имат познания, но все не намират време да си направят анализ, курсът е добър начин да си припомнят основни понятия. Те преразглеждат бюджетите си, отчетите за паричните потоци и ценовата политика на компанията, „сверяват си часовника“.

През петте модула досега над 30 човека са преминали обучението. Обратната връзка, която чувам от почти всички, е, че са си променили ценовата политика, че са направили по-добри бюджети и по-добре си планират проектите, по които работят.

Най-ценното в курса е, че разглеждаме реални бизнес казуси на участниците. Ако имат ситуация с финансите на бизнеса си, могат да я разрешат дори по време на обучението и да получат обратна връзка от останалите.

Предвиждате ли нови издания?

С голямо удоволствие споделям, че на 6 юни 2022 г. започва шестото издание на курса. Ранното записване, което е активно до 6 май, вече започна.

Заслужава ли си пътят на предприемача?

Според мен си заслужава. Категорична съм, че не е лесен, но когато човек обича това, което прави, трудностите не го спират. В днешното време на покачващи се нива на инфлация предприемачите трябва да бъдат добре подготвени и да могат да реагират на напълно непредсказуеми ситуации на пазара.

Безспорно всеки един човек и бизнес се стремят към развитие, но с този стремеж неминуемо възникват ситуации, за които се оказваме неподготвени и това създава допълнителни трудности. В основата на добре взетите решения стои и добрата подготовка, защото тя дава самоувереност за справяне с предизвикателствата.

Да ръководиш собствен бизнес не е за всеки, но всеки може да гледа на това, с което се занимава, като на собствен бизнес – с мисъл, с внимание към детайла, с желание за разбиране и развитие. Според мен, в това се крие и тайната на успеха.