Германският предприемач Кристия Ребер продава приложението си за задачи Wunderlist на Microsoft през 2015 г. за сума, която се смята, че е между 100 и 200 млн. долара, но четири години по-късно технологичният гигант го закрива.

Сега той е набрал средства за последващо приложение, което носи името Superlist и което е основано с четирима други предприемачи, в това число и двама от съоснователите на Wunderlist.

По-рано през годината Ребер заяви пред CNBC, че придобиването на Wunderlist го е накарало да се почувства “наистина нещастен” и раздразнен. Една от основните причини за разочарованието му от закриването на Wunderlist е, че той смятал, че приложението така и не се превръща в продукта, който е искал да изгради.

Ребер обаче не се отказва. През 2021 г. той основава Superlist, като описва приложението като “неофициален наследник на Wunderlist”.

Superlist е приложение за организиране на задачи и проекти, което има за цел да помага на хората да си сътрудничат в хибридния трудов свят. В момента продуктът е едва във втората фаза на пускането си.

“Това, което искахме да направим, е да изградим приложение за сътрудничество по лични проекти и в бизнеса,” казва Ребер пред CNBC по-рано през годината, допълвайки, че на пазара има или фирмени продукти, като Asana и Trello, или приложения за лични задачи, като Things or To Do.

Милиардерът, който основа Telegram и избяга от Русия заради КремълСъстоянието на Павел Дуров се оценява на 15.1 млрд. долара, според Forbes

Superlist е проектирана така, че помага на потребителите да разраснат даден проект от един човек до 100 или 200 души.

Базираната в Берлин компания обяви тази седмица, че си е осигурила 10 млн. евро финансиране, като в инвестицията се е включила и компанията за рисков капитал EQT Ventures. Общите инвестиции, набрани от компанията досега, възлизат на 13.5 млн. евро.

“Стойността на глобалния пазар на софтуер, свързан с продуктивността, се очаква да достигне 102.98 млрд. долара до 2027 г., така че има реална възможност за инструмент, който впряга индивидуалността на членовете на екипа и се концентрира специално върху предизвикателствата на съвременното работно място,” казва партньорът в EQT Ventures Тед Персон.

Superlist ще използва набраното ново финансиране, за да удвои броя на служителите си от 20 до 40 до края на 2022 г., като фокусът ще бъде върху наемането на разработчици, дизайнери и продуктови мениджъри.

Освен на Superlist, Ребер е съосновател и на конкурент на Microsoft PowerPoint на име Pitch. Четиригодишната компания, която има около 160 служители, е набрала малко над 130 млн. долара финансиране и наскоро се оценяваше на 600 млн. долара.

“Мисля, че в момента е изключително лесно да се набират средства за технологични компании, защото на пазара има повече пари, отколкото компании,” казва Ребер. “Като основател, който създава компании по-често, смята, че моментът никога не е бил по-добър за набиране на средства.”