Години преди да стане съосновател на Salesforce, главният изпълнителен директор на компанията Марк Бениоф започва своята кариера, както много други хора – като стажант.

Първата стъпка по корпоративната стълбица за Бениоф далеч не е типична. Неговият стаж в Apple го поставя близо до технологичната икона и съосновател на компанията Стов Джобс.

Първият шеф на бъдещия главен изпълнителен директор на Salesforce пък бил Гай Кавазаки - ключов служител от поделението Macintosh на Apple. Точно Кавазаки назначава Бениоф на работа в Apple, след проявена известна настоятелност от страна на 19-годишния тогава Бениоф.

В епизод от подкаста Remarkable People Кавазаки наскоро интервюира своя бивш стажант за това какво е научил, докато бил на работа в Apple и как този опит му е помогнал, за да стартира свой собствен бизнес.

Бениоф вече бил предприемач, когато се свързва с Kавазаки. На едва 15-годишна възраст той основал малка компания на има Liberty Software, която създавала компютърни игри. Бениоф използва спечелените от игрите пари, за да финансира част от образованието си в Университета на Южна Калифорния.

Бениоф обаче казва, че голямата му мечта била да работи за Apple и затова се обаждал многократно по телефона на Кавазаки с различни въпроси към софтуерния пионер. Бениоф разпитвал Кавазаки за всичко - от това как се добере до най-новия софтуер за Macintosh, до това как да направи писането на софтуер по-достъпно за другите.

Кавазаки бил впечатлен от смелостта на тийнейджъра и го попитал дали има планове за лятото.

Преди 6 г. този стартъп имаше 200 евро, сега е оценяван на 6 млрд. долараСамо за 6 г. софтуерната компания се превърна в един от най-скъпите стартъпи в Европа

“Казах му, че планирам да създавам софтуер, за да си плащам обучението в университета,” пише Бениоф в статия за CNET от 2014 г. “Тогава Гай промени живота ми завинаги, като ме попита ‘Защо не прекараш лятото на 1984 г. в Apple?’”

Кавазаки наема Бениоф, за да напише 70 програми за програмиране. Докато бил в Apple Бениоф казва, че не само научил повече за компютърното програмиране, но и придобил идея как може да се управлява успешно една технологична компания.

Днес Бениоф ръководи компания, която се оценява на 192 млрд. долара и генерира 21.3 млрд. долара приходи за 2021 г. Културата обаче все още е нещо, с което Salesforce се гордее, твърди той. През 2021 г. компанията се нарежда на второ място в класацията на най-желаните работодатели на Forbes.

Личното състояние на Бениоф се оценява на 8.3 млрд. долара, според Bloomberg.

Кавазаки казва в подкаста, че винаги е знаел, че Бениоф ще успее. Той също така е научил с времето до каква степен шефът на Salesforce цени приятелствата си и помага на хората, които са му помогнали да стигне дотук.

“Когато споделям истории за теб, историята, която разказвам е, че 36 години след като аз ти направих услуга, ти направи на мен,” казва Кавазаки на Бениоф, визирайки факта, че Бениоф осигурява интервю за работа в Salesforce на сина на Кавазаки. “Никога не забравям това, че ти си човек, който помни своите приятели, а това не важи за всички.”