Исландия може да се похвали с най-младите милиардери в Европа със средна възраст на хората със седемцифрено състояние в страната от 48.5 години, сочи проучване на GetCash.com, базирано на данни на Forbes.

Най-младият милиардер в Исландия е Давид Хелгасон (44 г.), съосновател на компанията за разработка на игри Unity Software.

Компанията излезе на борсата в Ню Йорк през 2020 г., а Хелгасон притежава 4-процентен дял в нея.

Другият исландския милиардер е инвеститорът Тор Бьорголфсон (59 г.)

Дания заема второто място, като средната възраст на милиардерите в страната е 49.4 години. Най-младият милиардер в Дания е наследницата на компанията за обувки Ecco Анна Каспжак (32 г.), докато един от създателите на Lego Келд Кийлд Кирк Кристиянсен (74 г.) и най-големият акционер в компанията за медицински изделия Coloplast Нилс Петер Луис-Хансен (74 г.) са най-възрастните.

Как най-богатите и успели предприемачи използват свободното си времеНа практика всеки, който е постигнал значителни успехи в живота, ще признае, че неговите или нейните навици са изиграли голяма роля за това.

Челната тройка се оформя от Норвегия, където средната възраст на милиардерите е 52.3 г. Наследниците на холдинговата компания Ferd AS - сестрите Александра (25 г.) и Катарина Андресен (27 г.), са най-младите милиардери в страната.

На противоположния полюс се намира Монако, което се нарежда на 28-ма позиция в класацията. В княжеството, което е известно с концентрацията си на богаташи, средната възраст на милиардерите е 79.6 г. Известните братя дилъри на модерно изкуство Давид (73 г.) и Езра (75 г.) Нахмад са най-възрастните милиардери в страната.

Най-младият милиардер в Европа е германецът Кевин Давид Леман, който е едва на 19 г. Той притежава 50% от веригата магазини dm.

Второто и третото място са за Александра (25 г.) и Катерина Андресен (35 г.), докато на четвърто място се нарежда Густав Магнар Витзоу. Той също е норвежец и притежава половината от основаната от баща му компания SalMar ASA, занимаваща се с производство на сьомга.

Челната петица на най-младите милиардери в Европа се допълва от Лиза Дрекселмайер, акционер в компанията собственик на германския производител на авточасти Fritz Draexlmaier Co & KG.

Най-възрастният милиардер в Европа е 95-годишният швейцарец Серджо Мантегаца, председател и собственик на мултинационална туристическа компания Globus.

След него се нареждат германкaта Траудл Енгелхорн (94 г.), ирландецът Палонджи Мистри (93 г.), австриецът Гастон Глок (92 г.) и англичанинът Бърни Екълстоун (91 г.)

Използвайки данни на Forbes, от GetCash.com са установили имената и възрастта на 619 милиардери от 29 държави в Европа. Сред тях не са Албания, Андора, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Естония, Казахстан, Северна Макдония, Сан Марино и Словния поради липса на информация за тях във Forbes. Данните са актуални към 4 февруари 2022 г.