Индиецът Гаутам Адани изпревари своя сънародник Мукеш Амбани и вече е най-богатият човек в Азия.

59-годишният основател на Adani Group контролира компании в най-различни сфери - от пристанища и космическа дейност до топлинна енергия и въглища, а състоянието му вече възлиза на 88.5 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Подобно на други милиардери по света, състоянието на Адани също нарасна значително по време на пандемията. Богатството му се оценяваше на по-малко от 40 млрд. долара преди година. По този начин той изпревари индийския енергиен и технологичен магнат Мукеш Амбани и вече е десетият най-богат човек в света.

Акциите на Adani Group се представяха изключително добре по време на пандемията.

Книжата на Adani Enterprises поскъпнаха с над 1 000% на борсата в Мумбай от юни 2020 г. насам, което е признак, че инвеститорите са оптимистично настроени относно способността на Адани да залага на сектори, като инфраструктура и възобновяеми енергийни източници, които са от ключово значение за постигането на целите за икономическо развитие на премиера на Индия Нарендра Моди.

Преживял атентат и отвличане на път да стане най-богатия човек в АзияОтиващата си година беше добра за Гаутам Адани

Амбани, който контролира конгломерата Reliance Industries, вече е 11-ият най-богат човек в индекса на милиардерите на Bloomberg с лично състояние, оценявано на 87.9 млрд. долара.

Това не е единственото разместване в класацията на милиардерите в последните дни. През миналата седмица акциите на Meta - компанията на Facebook, отчетоха исторически спад в цената, което изтри над 30 млрд. долара от личното състояние на Марк Закърбърг, който вече се нарежда на 13-о място сред най-богатите хора в света, припомня CNN Business.