Милиардерът инвеститор Карл Айкан предупреди, че в САЩ има прекалено много "ужасни шефове на компании", чието представяне вреди на икономиката, като повишава инфлацията и неравенството по отношение на доходите.

Преди премиерата на документален филм за него по HBO Айкан, който носи прякора "Самотният вълк на Уолстрийт", заяви, че продуктивността в големи корпорации страда, защото бордовете на директорите не контролират достатъчно главните изпълнителни директори.

"Основната причина да участвам в този филм е, че исках да предам следното послание: Има много добри шефове на компании и бордове на директори, но има и много ужасни такива, които вредят на нашата икономика", написа в Twitter председателят на Icahn Enterprises.

"Въпреки че имаме страхотни корпорации, бордовете на директорите на тези компании не търсят отговорност от техните главни изпълнителни директори и по тази причина те не са толкова продуктивни, колкото би трябвало да бъдат, което е основна причина за повишението на инфлацията и неравенството," допълва той.

Инвеститорът активист, чието състояние се оценява на 23.6 млрд. долара, години наред се опитва да принуждава главни изпълнителни директори и бордове на директори на компании да се съобразяват с неговите искания, които той поставя в името на печалбата на акционерите.

Айкан дори призовава Netflix да си намери купувач през 2012 г., но се отказва от тази своя идея, след като вижда сериала "Къща от карти."

В съобщенията си в Twitter Айкан не назовава по име ръководител или компания.