Стресът на работното място е неизбежен. Понякога той може да действа обезсърчаващо, лишавайки ни от енергия и мотивация. В такива моменти дори ставането от леглото е предизвикателство, а денят тепърва започва, съобщи CNBC.

Макар стресът в големи дози да се свързва със сериозни здравословни проблеми (сърдечни заболявания и диабет), умерено количество може да бъде от полза. То стимулира продуктивността на работното място и освен това може да ни направи по-щастливи, сочи ново проучване на Indeed, в което са взели участие над 5000 американски служители.

Според него хората, които са положително настроени към стреса и го възприемат като предизвикателство, са по-продуктивни, по-добре се фокусират върху работата и се чувстват по-мотивирани. Именно те е слабо вероятно да обмислят напускане.

Стресът е нормална човешка емоция. Много хора обаче свързват него и тревогата със страх, казва д-р Уенди Сузуки, невролог в Университета на Ню Йорк. Тя обича да напомня на хората, че за да бъдат най-добрата своя версия, в работата и в личния живот, те имат нужда от малко огън в стомаха, който да ги провокира да бъдат проактивни и да покажат на какво са способни.

Д-р Сузуки е категорична, че стресът може да бъде положителен. За нея има един много ключов момент при него, който може да се използва от хората, за да се мотивират, дори когато се чувстват изтощени. Нарича го “сладко място”.

Обмисляте кариерна промяна? Тази стратегия в 3 стъпки ще ви помогнеЧовешкият мозък е устроен така, че по-често претегляме плюсовете и минусите на действията и забравяме да помислим за бездействието

Например, ако се притеснявате, че няма да запомните всички важни задачи, които трябва да изпълните през следващия работен ден, можете да подготвите списък още предната вечер.

Приемането на стреса като предизвикателство, а не като проблем, е контраинтуитивен трик, който може да повиши продуктивността ви и да подобри вашето благополучие на работното място.

Д-р Уенди Сузуки и Питър Виталиано, професор по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон, предлагат следните съвети за създаване на позитивна настройка към стреса:

Разберете разликата между добър стрес и лош стрес

Всеки знае, че има стресиращи фактори в офиса, които не може да бъдат контролирани. Такива са токсичният шеф, трафикът по пътя до работата, масовите съкращения на персонал и т.н. В тези случаи положителното мислене за стреса не помага, казва проф. Виталиано.

Според изследване, публикувано в MIT Sloan Management Review, има точно пет елемента, които характеризират токсичното работно място. За тях трябва да се оглеждате. В него цари неуважение, липса на приобщаване, неетичност, грубост и условия за злоупотреба с власт.

От проучването на Indeed научаваме за още няколко проблема, свързани с лош стрес. Това са повтарящи се конфликти или лоши взаимоотношения с колеги и мениджъри, както и мениджъри, които не са загрижени за това как се чувстват служителите им.

В такива случаи „може да станете по-силни, защото сте преживели лоша работна ситуация, но ако стресовите фактори са извън вашия контрол, най-добре е да продължите напред и да напуснете тази среда“, казва проф. Виталиано.

Как тревожността може да работи за нас, а не срещу насВъзможно ли състоянието на тревожност, което смятаме за опасно, да се превърне в полезна емоция, която ни прави по-креативни и решителни

Обърнете внимание на начина, по който мислите

За да развиете своята положителна настройка към стреса, важно е да разпознаете негативните модели в начина ви на мислене и стереотипите, които ви спъват.

Метакогницията, казва д-р Сузуки, или “мисленето за собственото ви мислене”, може да ви помогне да пренапишете негативните мисловни модели, които биха могли да поддържат стреса на работното място.

Джоселин Гафнер, редактор в Indeed, предлага да започнете с убеждение, което бихте искали да промените. Противодействайте му с по-оптимистична мисъл.

Например, ако усещате, че сте претоварени с работа, на мисълта “Давя се в работа и не мога да се справя”, отвърнете с “Имам много за вършене и ще дам всичко от себе си, но ще правя нещата едно по едно”.

В борбата с негативните мисли помагат и примери от минали трудни работни ситуации, които сте преодолели, казва проф. Виталиано. Припомнете си своите силни страни.

Ако ви предстои да направите презентация на среща и сте нервни, спомнете си случаи, в които сте се справили добре. Според проф. Виталиано, ако мислите предимно за нещата, които може да се объркат, губите контрол над ситуацията и може само да си навредите.

Задайте на хората си тези 5 въпроса. И те ще ви се отблагодарятКак да помогнете на служителите да намерят смисъл дори в най-обикновените задачи и да създадете следващите добри лидери в организацията си


Свържете работата си с нещата, които са важни за вас

Постоянното напрежение на работното място е пряк към път изтощението. Участието ви във все повече задачи, които ви харесват обаче, е начин да останете мотивирани и да покажете на какво сте способни. То стимулира усвояването на нови умения, имате възможност да работите с различен екип и спомага за ограничаване на риска от претоварване.

Затова съветът на експертите е да си поставите ясни цени - такива, които ви вълнуват. Поддържайте и открит диалог с мениджъра си, за да може да ги преследвате устойчиво и с позитивно мислене за стреса.

Тази тактика може също да ви помогне да изградите своята увереност и умения за решаване на проблеми.Те са ключови за кариерното развитие, добавя проф. Виталиано.

Ако не ви е удобно да се обърнете към шефа си, той предлага да намерите колега, на когото имате доверие и от който можете да получите честна обратна връзка, и да видите дали има възможности да си сътрудничите с него или с друг екип по страстен проект.

За д-р Сузуки положителното мислене за стреса е това, което позволява да избегнете изтощението на работното място, заменяйки го с ентусиазъм и целеустременост. По думите й, работата не винаги е “цветя и рози”. Дори тя да не ви харесва в момента, винаги може да намерите нещо позитивно в нея.