Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук не е от хората, които отделят много време (а и нямат такова) за преглеждане на работни автобиографии. През 11-годишния си стаж в компанията той се е научил да разпознава необходимото, за да просперира тя, пише CNBC.

На церемонията по връчването на дипломите на завършващите университета Федерико II в Неапол, която се състоя миналата седмица, Кук отбеляза, че успехът на Apple зависи от нейната култура и от това какви хора наема.

Компанията търси четири умения: умения за работа в екип, креативност, любопитство и експертен опит.

По думите на Кук, те допринасят за амбициозната и подкрепяща култура на работното място. В Apple никой не отива в ъгъла или се затворя в килера, за да разбере сам как да изгради една технология.

Разкривайки подхода на Тим Кук, трябва да уточним, че поредността, в който е изредил уменията, разкрива тяхната важност. На първо място е работата в екип. Тя е толкова съществена, че обединява другите три умения.

Начинът, по който се създават продукти в Apple, изисква постигане на фундаментално усещане, че ако бъде споделена идея, тя ще расте, ще става по-голяма и по-добра. Това чувство за работа в екип води до креативност и любопитство, тъй като и трите са необходими за стартиране на нови или подобряване на стари идеи, каза наследникът на Стив Джобс.

Каква е заплатата на изпълнителния директор на Apple Тим Кук? Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук e получил общо възнаграждение в размер на 98.73 млн. долара през 2021 г.

Ние търсим хора, които мислят различно и които могат да погледнат на проблема, без да бъдат ограничавани от начина, по който е бил решаван досега, допълни Кук.

Според него тъпи въпроси няма. “Удивително е, когато някой започне да задава въпроси, както би направило едно дете”.

Колко успешна е тактиката на Apple за наемане на служители, може да се окаже спорен въпрос. Особено след като тя изпадна от годишната класация на Comparably с глобални компании с най-добра култура на работното място. Apple получи и оценка „C“ за офис култура, въпреки 14-ото си място миналата година.

Компанията от Купертино се свлече с повече от 20 места и в годишната класация на Glassdoor за най-добрите места за работа в САЩ, падайки рязко от №31 до №56. И в двата сайта се споменават отзиви на служители, касаещи лошия баланс между работа и личен живот, проблеми с работния график, високо ниво на стрес заради жестока конкуренция на работното място и др.