Кънтри звездата Дори Партън, която е и известен филантроп, спечели наградата Bezos, с която основателят на Amazon Джеф Безос отличава лидери, които „преследват решения със смелост, внимание и последователност“.

Наградата върви с чек за 100 млн. долара, който предприемачът връчи на певицата.

Мултимилиардерът обяви наградата заедно със своята партньорка Лорън Санчес, която описа Доли Партън като „жена, която отдава сърцето си, влага любов и състрадание във всеки аспект от работата си“.

„Нямаме търпение да видим цялото добро, което ще направите с тази награда от 100 млн. долара“, подчерта Лорън Санчес.

Доли Партън основава на фондация Dollywood през 1988 г., чиято основна цел е да вдъхнови децата да четат и да се образоват. Организацията е раздала 193 млн. книги по целия свят до 31 октомври 2022 г. Dollywood Foundation дари 1 млн. долара на Медицинския център на университета Вандербилт в Нешвил за изследване на заболелите от коронавирус, което помогна за създаването на ваксината на Moderna.

Наградата Bezos се връчва от 2001 г. Нейни носители са активистът Ван Джоунс и главният готвач и хуманитарист Хосе Андрес. Те създадоха World Central Kitchen, която осигурява храна в засегнатите от бедствия райони по света.

В интервю за CNN основателят на Amazon съобщи, че планира да посвети голяма част от личното си състояние в размер на 124 млрд. долара на борбата с изменението на климата, както и в подкрепа на лидери, които работят за преодоляването на дълбоките социални и политически разделения на човечеството. Бозес подчерта, че заедно с Лорън Санчес „изграждат капацитет, за да може да раздават тези пари."
От интервюто става ясно, че двойката е отделила 10 млрд. долара за 10 години в полза на Bezos Earth Fund, на която бившата журналистка е съпредседател. Те представляват 8% от сегашното нетно състояние на милиардера. Сред приоритетите на фондацията са намаляването на въглеродния отпечатък от производството на цимент и стомана, оказване на натиск върху финансовите институции да се съобразят с климатичните рискове, усъвършенстване на технологии за картографиране и наблюдение на въглеродните емисии и изграждане на естествени, растителни поглътители на въглерод въглеродни в голям мащаб.