Безвъзмездните средства на милиардерката филантроп Маккензи Скот – бивша съпруга на Джеф Безос, обявени през март, до голяма степен съответстват на обичайните й сфери.

Водещите категории са равенство и справедливост, образование, здравеопазване, икономическа сигурност и възможности.

Въпреки това, малко по-голям процент от последните средства са за организации, ориентирани към демокрацията, твърди Габриел Фицджералд, основател и главен изпълнителен директор на Panorama Global, цитирана от AP.

Според базата данни за дарения в сайта на Макензи Скот Yield Giving, двете най-големи категории са организации в областта на "расата и етническата принадлежност", и "развитието на младежта".

Досега е отпуснала най-много безвъзмездни средства на организации в южната част на САЩ, докато в последния кръг Калифорния и Ню Йорк са щатите с най-голям брой получатели.

Разбирането на даренията на Скот, които тя не обсъжда извън уебсайта си, е важен приоритет за организации с нестопанска цел, които мечтаят да получат поне едно от нейните големи, неограничени дарения.

Скот, която е обещала да раздаде повече от половината от богатството си, заяви, че от 2019 г. насам е дарила над 17,3 млрд. долара на над 2300 организации с нестопанска цел. Въпреки това нетното ѝ състояние е около 37 млрд. долара според Forbes или с около 2 млрд. долара повече след финализирането на развода ѝ с основателя на Amazon.

За да разшири даренията си, миналата година Скот дори предложи на организациите с нестопанска цел да кандидатстват за безвъзмездни средства в размер на 1 млн. долара чрез нова инициатива, ръководена от Lever for Change. Изисква от тях годишни бюджети между 1 и 5 млн. долара, което обхваща малък процент от над 1,8 млн. нестопански организации в САЩ.

В крайна сметка, тя реши да дари повече от първоначално обещаните 250 млн. долара. С нейния екип избраха 361 организации с нестопанска цел от общо 6353 кандидати и им предоставиха 1 или 2 млн. долара, като осигуриха общо 640 млн. долара под формата на дарения.

"Тя е вдъхновение за много хора, но не много действат според това вдъхновение", обяснява Памела Випкинг, професор в училището по филантропия "Лили" към Университета на Индиана, която е проучила въздействието на неограничените дарения върху нестопанските организации.

Ученият и екипът й установяват несъответствие между мисиите на много спонсори, които искат да осъществят големи социални промени и начина, по който те действително отпускат безвъзмездни средства, които често са за конкретни проекти за ограничен период от време.

Фицджералд от Panorama Global, която е проучила даренията на Скот, включително въздействието им върху организациите с нестопанска цел, се надява Скот да продължи подкрепата си, особено за малки организации.

"Мисля, че интересният въпрос е: Дали в бъдеще ще се насочи към организациите с нестопанска цел с годишен бюджет под 1 млн. долара?" пита Фицджералд.

Тя призова Скот да обмисли възможността да предложи на организациите, които преди това е подкрепяла, още един кръг на финансиране. "Нейните дарения са супер щедри, но за съжаление не осигуряват дългосрочна устойчивост", допълва тя.

Още в началото Скот е критикувана за липсата на прозрачност. Въпреки че през 2022 г. публикува база данни за даренията си, по същество тя остава недостъпна.

"С отворената покана към организации, тя определено е ясно, че отговаря на някои въпроси около прозрачността и достъпа", каза Елиша Смит Арилага, вицепрезидент в новата процедура за кандидатстване. Любопитна е да научи какъв е процесът от гледна точка на нестопанските организации, които са кандидатствали и да види каква комбинация от методологии за отпускане на средства ще използва Скот занапред.

От "Lever for Change" заявиха, че не са подпомагали други кръгове на кандидатстване за Скот.

Призивът да се предлага неограничено финансиране на организации с нестопанска цел датира от десетилетия. През 2019 г. пет големи американски фондации обещаха да сложат край на "цикъла на гладуване" на нестопанските организации, признавайки, че подкопават работата на своите грантополучатели, като спират финансирането на операциите, понякога наричани "режийни разходи".

Освен това много от големите спонсори всъщност искат да участват по някакъв начин в работата на бенефициентите си, за да предложат своя опит по дадена тема.

Някои фондации също така предоставят обучение или друга подкрепа на получателите на безвъзмездни средства и искат обратна връзка от тях.

Досега Макензи Скот не е осигурила такъв начин или допълнителна подкрепа извън забележителните си големи дарения. "Няма дългосрочни отношения", казва Випкинг. "Това, което се казва за филантропията, основаваща се на доверие, е да се предложи подкрепа отвъд чека, а тя обикновено не прави това."

Даренията на Скот, които от 2019 г. насам възлизат на 3,3 млрд. долара годишно, я поставят сред най-големите дарители в САЩ.

Дарител номер едно – фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, заяви, че планира да похарчи 8,6 млрд. долара през 2024 г. Миналата година Фондацията на общността на Силициевата долина заяви, че е разпределила 4,58 млрд. долара, като по-голямата част от тях са в организации, базирани в Сан Франциско или около него. Майкъл Блумбърг е дарил 3 млрд. долара през 2023 г., според Chronicle of Philanthropy.