Някои от най-известните глобални групи за борба с климатичните промени са получили дарения за милиони от фондация, ръководена от милиардер, чийто инвестиционен фонд е инвестирал в компании за изкопаеми горива, съобщава The Guardian.

Групите от този списък, сред които са Европейската фондация за климата, Инициативата за проследяване на въглеродните емисии и Световният фонд за дивата природа (WWF), са получили милиони лири под формата на безвъзмездни средства през последните две години от фондация Quadrature Climate Foundation, сочат данни, подадени в Комисията за благотворителност на Великобритания. Въпросната фондация е създадена от Quadrature Capital - инвестиционен фонд на стойност няколко милиарда британски лири, основан от загадъчните милиардери Грег Скинър и Сунейл Сетия. Quadrature Capital има дялове на стойност над 170 млн. долара в компании, използващи изкопаеми горива, сочат подадени до американските регулаторни органи документи, цитирани от изданието.

Последните отчети на фонда пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ показват, че към края на март Quadrature е имал дялове в 45 компании за изкопаеми горива, предимно в Северна Америка. Сред тях е и дял от 24 млн. долара в ConocoPhillips, мултинационалната петролна и газова компания, която през 2019 г. e обявена от The Guardian за една от най-замърсяващите компании в света.

Абсурд: Инвеститорска група за екологичен натиск №1 не обича да натиска CA100+ включва над 700 инвестиционни компании и активи от 68 трилиона долара, но действията ѝ нямат особен резултат
Фондът е инвестирал и над 26 млн. долара в Cheniere Energy, основен американски производител на втечнен природен газ за износ, и е имал дял от 20 млн. долара в Cenovus Energy - канадска компания, която наскоро е порицана от регулаторните органи, след като 1000 литра дизелово гориво изтекоха в рибарско езеро в Албърта.

Фондацията на Quadrature за климата е предоставила безвъзмездни средства на 45 зелени групи на стойност около 175 млн. паунда през 2021 и 2022 г. Сред тях са 4 млн. паунда за Европейската фондация за климата, която насърчава политики за нулево нетно потребление в Европа; 2,7 млн. паунда за Инициативата за проследяване на въглеродните емисии; и над 3 млн. паунда за WWF.

И фондацията продължава да разширява дейността си. Мрежата за съзнателна реклама, инициатива на Интегрираното общество на британските рекламисти за "декарбонизиране на рекламната индустрия", наскоро също е обявила Quadrature за финансиращ орган.

Aмерикански химически гиганти плащат над $1 млрд. заради PFAS се задържат в околната среда и в човешкия организъм, където могат да причинят сериозни здравословни проблеми
"Изменението на климата вече тласка много части на света отвъд критичните температурни точки, което носи несигурни и потенциално тежки последици, особено за най-бедните и уязвими страни. От 2019 г. насам фондация Quadrature Climate Foundation е отпуснала над 200 млн. паунда на почти 150 организации, работещи в областта на климата. Фондацията очаква да увеличи значително финансирането през следващите години, като се фокусира върху отключването на най-спешните климатични решения, които могат да помогнат на обществото да се справи с новата климатична реалност", посочват пред The Guardian от Quadrature.

Quadrature Capital е основан през 2010 г. от Скинър и Сетия. Преди това двамата са работили за DE Shaw, базиран в Ню Йорк фонд мениджър, и за De Putron Fund Management, инвестиционна компания, създадена от Питър де Путрон, дарител на торите и шурей на бившия министър на бизнеса на Великобритания Андреа Лидсъм.

ЕС пред зелена дилема как да добива важни минерали без да унищожи природатаЕК се кани да позволи на минните проекти, определени като стратегически, да се възползват от двугодишни срокове за издаване на разрешителни
Фондът търгува, като използва алгоритми, за да решава кои акции да купи, а един от запознатите с неговата работа обяснява пред изданието, че той прилага "пазарно неутрална търговска стратегия", която не включва анализ на основния им бизнес модел или задържане на акции за дълъг период от време.

Стратегията изглежда се отплаща. Последните отчети показват, че фондът е реализирал печалба от 560 млн. паунда преди облагане с данъци за годината, приключваща на 31 януари 2022 г. Това му е позволило да изплати близо 357 млн. паунда за заплати на своите 98 служители - средно по 3,6 млн. паунда на човек. Двамата директори са взели по 3,2 млн. паунда - по-малко от средното за цялата компания.