Петимата най-състоятелни хора на планетата са станали още по-богати през последните 4 години.

От 2020 г. насам нетното състояние на тези милиардери е нараснало със 114% до общо 869 млрд. долара, след като е взета предвид инфлацията.

Това показват данните в годишния доклад за неравенството на Oxfam, цитирани от CNN.

Ако настоящите тенденции се запазят, светът може да види първия си трилионер след десетилетие.

В същото време близо 5 милиарда души в света са обеднели, тъй като се борят с инфлацията, войната и климатичната криза.

При сегашната траектория за премахване на бедността ще са необходими близо 230 години.

Докладът, който се основава на данни, събрани от Forbes, е изготвен по повод началото на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Байдън отново пропуска Световния форум в Давос. Кои водещи лидери ще са тамСред най-влиятелните политически фигури са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, които ще направят специални обръщения

Въпреки че неравенството се увеличава, има и някои светли моменти, казва Набил Ахмед, директор на Oxfam America по въпросите на икономическата и расовата справедливост.

Работниците набират сили чрез стачки и споразумения, които подобряват възнагражденията и условията им на труд.

Освен това някои правителства са на тяхна страна, като прокарват политики, насочени към укрепване на правата им.

"Намираме се в нова Златна епоха, но работниците, регулаторните органи, синдикатите и обществените организатори започват да правят пукнатини в нея", обяснява Ахмед.

Нарастващо богатство

Илон Мъск е големият печеливш през последните години.

Богатството му нараства до 245,5 млрд. долара в края на ноември, което е със 737% повече от март 2020 г., след отчитане на инфлацията.

Бернар Арно, собственик на френския гигант за луксозни стоки LVMH и семейството му имат нетно състояние от 191,3 млрд. долара, което е със 111% повече.

Новите милиардери: Наследниците на най-богатите притежават $5,2 трилионаНовите милиардери от тази година са натрупали повече богатство чрез наследство, отколкото чрез предприемачество

Основателят на Amazon Джеф Безос разполага със 167,4 млрд. долара, което е увеличение с 24%, а богатството на основателя на Oracle Лари Елисън е възлизало на 145,5 млрд. долара, което е увеличение със 107%.

Списъкът на петте най-богати хора на планетата се допълва от главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, чието нетно състояние е нараснало с 48% до 119,2 млрд. долара.

В общ план богатството на милиардерите е нараснало с 3,3 трилиона долара, или 34%, от 2020 г. насам, като състоянието им се е увеличило три пъти по-бързо от темпа на инфлация, според Oxfam.

Американските милиардери, много от които получават богатството си от дяловия капитал на ръководените от тях компании, са станали по-богати с 1,6 трилиона долара.

L'Oreal направи Франсоаз Майерс първата жена с богатство над €90 млрд. Наследницата на козметичната империя е и най-богатата жена в света

Корпоративна власт

В тазгодишния си доклад Oxfam твърди, че предприятията извличат големи печалби, които помагат за увеличаване на богатството на милиардерите.

Седем от всеки десет от най-големите публични компании в света имат главен изпълнителен директор милиардер или основен акционер милиардер.

Нещо повече, според Oxfam, въз основа на данни от Wealth X, най-големият 1% притежава 43% от финансовите активи в света. В САЩ тази група притежава 32%, а в Азия - 50%. В Близкия изток горният 1% притежава 48% от финансовото богатство, а в Европа - 47%.

Около 148 от най-големите корпорации в света са реализирали печалби в размер на близо 1,8 трилиона долара през 12-те месеца до юни 2023 г., посочва Oxfam.

Това е с 52,5% повече, отколкото средната им стойност в периода 2018-2021 г.

Хвани ме, ако можеш: Най-известните милиардери, които се оказаха измамнициПовечето богати хора притежават достатъчно опит, за да поддържат финансовия си успех, но историята помни и някои изключения

Oxfam посочва петролната и газовата индустрия, фармацевтичните компании и финансовата индустрия, които през последните една-две години са пожънали по-високи печалби от средните стойности през предходните години.

"Пренебрегваме на свой риск ролята на монополната власт в преразпределянето на богатството към върха", допълва Ахмед.

Oxfam призовава правителствата да се намесят.

"Публичната власт може да обуздае разрастващата се корпоративна власт и неравенството - да оформи пазара така, че да бъде по-справедлив и свободен от контрола на милиардерите", заяви Амитабх Бехар, временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Oxfam International.

Мъск остава най-богатият човек в света, в България е Георги ДомусчиевБернар Арно (191,5 млрд. долара), Джеф Безос (169,1 млрд. долара), Лари Елисън (146,3 млрд. долара) и Уорън Бъфет (121,0 млрд. долара) допълват челната петица

"Правителствата трябва да се намесят, за да разбият монополите, да овластят работниците, да обложат с данък тези огромни корпоративни печалби и, което е изключително важно, да инвестират в нова ера на обществени стоки и услуги.", допълва експертът.