Когато основателят и бивш главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос обяви преместването си от Сиатъл в Маями миналия ноември, новината беше изненадваща за обкръжението му.

С днешна дата, мистерията защо милиардерът е решил да напусне любимия си Сиатъл, има логично финансово обяснение – просто ще спести огромна сума за данъци чрез благоприятния кодекс на щата Флорида, неслучайно наричан „данъчен рай“.

Безос вече е купил третото си имение на остров Индиън Крийк в Южна Флорида, според доклад на Bloomberg.

Имотът в този ексклузивен квартал на Маями, известен още като "Бункера на милиардера", му е струвал 90 млн. долара, допълва Fortune. Така собствеността на Безос вече възлиза на стойност 147 млн. долара, без да се броят имотите му във Вашингтон, Мауи и Бевърли Хилс.

Според информация на Realtor.com, милиардерът планира да разруши и трите имота в Маями, за да построи мега имение.

През това време той ще обитава дома, който наскоро закупи на адрес 28 Indian Creek Island Road. Къщата с шест спални и десет бани е с площ над 15 000 кв. м и за последно е продадена през 1998 г. само за 2,5 млн. долара, според имотните регистри на окръг Маями-Дейд. Безос и Amazon не са отговорили на запитването за коментар от Fortune относно сделката.

Официално, Безос обяви в Instagram, че причината за преместването му е в друг щат е да бъде по-близо до родителите си - и че той и годеницата му Лорън Санчес "обичат Маями".

Милиардерът прекара цели 30 години в Сиатъл – от 1994 г., когато основава империята за онлайн търговия в гаража си. Сега състоянието му е около 200 млрд. долара, според Forbes.

Освен семейните връзки, не е чудно, че той би искал да задържи колкото се може повече от парите си - особено след грандиозния развод със съпругата му Макензи Скот, който му струваше цели 38,3 млрд. долара.

С решението за преместването си, той е поредното попълнение в списъка на свръхбогати, мигрирали във Флорида като вариант да спестят повече от данъци.

През 2022 г. данъкът върху капиталовите печалби във Вашингтон е достигнал 7%, докато във Флорида няма такъв. Всъщност, разликата между ставките върху капиталовите печалби във Вашингтон и Флорида вече е спестила на Безос почти 300 млн. долара към средата на февруари, съобщи по-рано Fortune.

Това е станало факт точно след като Безос продаде 24 млн. акции на Amazon на стойност над 4 млрд. долара. Оттогава досега е продал общо 50 млн. акции, което му е донесло 8,5 млрд. долара.

"Флорида е много, много благоприятен щат за човек като Джеф Безос", обяснява Джон Пантекидис, управляващ партньор и главен съветник в TwinFocus, управляващ над 7 милиарда долара на семейства с изключително висока нетна стойност и допълва: Това е нещо като нирвана.

Сред другите личности, които се насочиха към Флорида и по-специално към "бункрера на милиардерите", са Том Брейди, Иванка Тръмп и съпругът ѝ Джаред Къшнър.

Освен финансовите облекчения, които получават при плащането на данъци, жителите на Индиън Крийк Айлънд се радват на 300 акра ограничена само за тях площ и изкуствен бариерен остров. В квартала има едва 41 имота, което го превръща в "една от най-богатите, частни и сигурни общности в Маями Бийч, а и в света", според базираната в щата Флорида компания за луксозни имоти Light Group.