Основателят на гиганта в онлайн търговията Amazon Джеф Безос е на път да разшири интересите си в Космоса.

Той ще изстреля два прототипни спътника за широколентова мегаконстелация, която нарича проект "Kuiper", съобщи BBC.

Предприемачът планира през следващите години да изстреля над 3200 космически апарата, които да осигурят интернет връзка до всяка точка на земното кълбо.

Той се надява да предизвика конкурента си Starlink на Илон Мъск, който вече предлага сателитен интернет в много страни.

Двата малки спътника, които се очаква да бъдат изстреляни днес – KuiperSat-1 и KuiperSat-2, ще изпробват необходимата технология. Те ще бъдат изведени в орбита с височина 500 км с помощта на ракета " Atlas-5". Полетът ще бъде извършен от космическата станция "Кейп Канаверал" във Флорида.

Amazon започна научноизследователска и развойна дейност по проекта "Kuiper" на стойност 10 млрд. долара през 2018 г. Амбицията е да се присъедини към бързо растящия пазар на високоскоростни интернет връзки с ниска латентност (минимално закъснение), които се отразяват в небето, за разлика от връзките с оптични влакна на земята. Компанията SpaceX на Илон Мъск е лидер в тази област и вече има повече от 4800 работещи космически апарата в орбита.

Основен акционер съди Amazon заради договор за изстрелване на сателитиAmazon е възложила изстрелването на Project Kuiper на Blue Origin, без да анализира офертата на SpaceX

Базираната в Обединеното кралство компания Eutelsat-OneWeb също е изградила мрежа от 620 сателита, но списъкът на желаещите да работят в този сектор непрекъснато расте, като освен предложенията на други американски компании, подобни проекти са обявени и в Канада, ЕС и Китай, допълва BBC.

Amazon има лиценз от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) за използване на необходимите радиочестоти, но условията изискват поне половината от системата "Kuiper" да бъде в орбита до юли 2026 г., а пълното разгръщане да приключи до юли 2029 г.

Това ще изисква интензивна кампания за изстрелване и Amazon има сключени споразумения с ракетни компании за почти 100 полета. Потенциална спънка обаче е, че по-голямата част от тези мисии са резервирани за превозни средства, които все още не са влезли в експлоатация, а не е необичайно новите ракетни системи да се провалят при първите си излитания. Ако това се случи, би могло драстично да застраши скоростта, с която Amazon ще успее да пусне Kuiper в действие.

Сателитен гигант влиза в голямата битка за интернет спътнициЗалогът е сливане с британската компания OneWeb

На този фон, има сериозни опасения, че нарастващият брой космически апарати в орбита ще окаже сериозно въздействие върху телескопичните наблюдения на Вселената. Ако не са внимателно проектирани, космическите апарати могат да се появят като много ярки обекти, когато повърхностите им улавят изгряващото и залязващото Слънце. Само тази седмица астрономите съобщиха за отблясъците, идващи от експериментален телекомуникационен спътник, наречен BlueWalker-3.

Този космически апарат има антена с площ 64 кв. м, която осигурява директна връзка с мобилни телефони от орбита. Понякога BlueWalker-3 изглежда като един от 10-те най-ярки обекта в цялото небе, казват учените.

Към опасенията за смущения се прибавят и притесненията за управлението на трафика на големи групи сателити. Многобройните сблъсъци в пренаселеното пространство биха довели до образуването на отломки, които впоследствие биха могли да ограничат възможностите за действие в орбита.

Ракетен двигател от Blue Origin на Джеф Безос се взриви по време на тестТова е огромен провал с потенциални последици за клиентите на предприемача

Kuiper е един от няколкото космически проекта, разработвани от Джеф Безос.

Милиардерът е собственик и на Blue Origin, която започна да извежда "туристи" високо над Земята в система от ракети и капсули, наречена New Shepard.

Blue Origin работи и по много по-голям апарат, наречен New Glenn, както и по концепции за кораб за кацане на астронавти на Луната и търговска космическа станция, която да се движи в околоземна орбита.