Инициативата "Да опазим нашата планета" (POP) започва ново партньорство с бразилското правителство, което ще инвестира 200 млн. долара в подкрепа на разширяването и управлението на защитените територии и териториите на коренното население в Бразилия.

През следващите четири години дарението от 200 млн. долара ще бъде използвано, за да помогне на Бразилия да постигне нулево обезлесяване в Амазония и да ускори прехода на южноамериканската страна към устойчива и зелена икономика, съобщава изданието Variety.

Плановете предвиждат да се работи в тясно сътрудничество с бразилския министър на околната среда, представителите на коренното население, деветте амазонски щата и природозащитната организация Re:wild на Леонардо ди Каприо и Nature Solutions на Фонда за Земята на Джеф Безос.

"Вдъхновени сме от амбициозните цели на Бразилия за опазване на Амазония, едно от най-важните места за дивата природа на планетата и сме развълнувани, че можем да подкрепим тези усилия", заяви Ди Каприо.

Леонардо ди Каприо придоби дял във френски производител на шампанскоАктьорът Леонардо ди Каприо е придобил дял от френския производител на шампанско Telmont

Кристиан Сампер, управляващ директор и ръководител на отдел "Природни решения" на Фонда за Земята "Безос", коментира: "Амазония е от решаващо значение за бъдещето на световното биоразнообразие и климата, и ние приветстваме ангажимента на президента Лула и правителството на Бразилия да я опазят."

"С удоволствие подкрепяме определянето и управлението на защитени територии и територии на коренното население като ключова част от стратегията за намаляване на обезлесяването, заедно с нови икономически модели на развитие, основани на опазването и устойчивото използване на горите.", допълни той.

Ангажиментът има за цел да осигури нулево обезлесяване в Амазония, да опази 145 милиона акра необозначени публични площи, да укрепи управлението на съществуващите защитени територии и правата на коренното население, както и да се бори с обезлесяването на защитените земи и с изсичането на горите.

Безос и годеницата му са на романтична ваканция с яхта за 500 млн. долараКъм нея има плаващ гараж за 75 млн. долара, оборудван с хеликоптерна площадка, колекция от моторни лодки и суперавтомобили

Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо е един от най-големите дарители и защитници на каузата за опазване на Амазония.

Като най-голямата тропическа гора в света, тази област е жизненоважно хранилище на въглерод, което забавя темповете на глобалното затопляне. Тя се простира на територията на няколко страни, но по-голямата част от нея е в Бразилия.

Амазония е известна като "белите дробове на света" заради ролята си по отношение на абсорбирането на въглероден диоксид и отделянето на кислород.

Горите също така са дом на около 3 милиона видове растения и животни и на 1 милион души коренно население.