Наследникът на империята за луксозни чанти Hermès е въвлечен в публична битка с основана от него благотворителна фондация.

Това се случва след като се появи информация, че той планира да намали финансирането ѝ и вместо това да осинови 51-годишния си бивш градинар, завещавайки му милиардите си.

Според швейцарските медии 80-годишният Никола Пюеш, потомък от пето поколение на Тиери Ермес, основал Hermès през 1837 г., е започнал правна процедура за официално осиновяване на неназован градинар и планира да му завещае половината от състоянието си на стойност 12 млрд. евро.

Пюеш, който няма деца, се опитва да отмени споразумение за наследяване, което е сключил с благотворителна организация, създадена през 2011 г., за да финансира "защитата и насърчаването на обществения дебат".

Hermès изпреварва конкурентите в луксозния сектор на фона на забавянетоЛуксозното очарование на чантите Hermès, някои от които струват около 10 000 евро, се подобрява с увеличаването на цените

Фондация Isocrates, чийто управителен съвет се състои от шестима души, сред които и Пюеш, обяви във вторник, че официално се "противопоставя" на решението на своя основател да отмени договора за наследство.

Фондацията заяви също, че "не е в състояние да прецени контекста" на съобщението, че Пюеш е пожелал да осинови бившия си служител.

"От правна гледна точка внезапното и едностранно анулиране на договора за наследство изглежда недействително и необосновано", пише в изявлението на фондацията.

Благотворителната организация заяви, че е създадена, за да финансира и подкрепя "журналистически и медийни организации от обществен интерес, ангажирани с укрепването на разследващата журналистика", както и организации на гражданското общество, "работещи за отговорна цифровизация и здравословно дигитално обществено пространство".

„Искам брат си обратно“: Съсипва ли богатството приятелства и семейства?Приятелството не се купува с пари.А в някои случаи парите могат и да изгонят приятелите

Според швейцарския вестник Tribune de Genève, Пюеш, който е отчужден от по-голямата част от семейството си, неотдавна е започнал правния процес на официално осиновяване на бившия градинар.

Вестникът твърди, че неназованият мъж с марокански произход е женен и има две деца.

Адвокатът на наследника заяви пред Bloomberg, че клиентът му ще организира пресконференция, "за да отдели фактите от измислиците и да разсее някои от глупостите, които бяха съобщени в медиите".

Пюеш притежава около 5,7% от акциите на Hermès. Пазарната стойност на компанията се покачи на фона на бума в търсенето на луксозни стоки след пандемията. От пролетта на 2020 г. акциите ѝ са се увеличили почти четири пъти, което прави пазарната стойност на компанията 209 млрд. евро, а делът на Пюеш - малко под 12 млрд.