Холивудската звезда Скарлет Йохансон твърди, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е използвал глас, подобен на нейния, за нов вид софтуер с изкуствен интелект, въпреки че тя е отказала поканата му.

Коментарът на актрисата дойде след като OpenAI вече заяви, че ще изтегли гласа на изкуствения интелект в ChatGPT, наречен „Sky“, на фона на спорове, че звучи като този на Йохансон във филма „Тя“. В лентата актрисата влиза в ролята на виртуален асистент с изкуствен интелект на име Саманта, която започва романтична връзка със собственика на компютърно устройство.

Йохансон заяви, че главният изпълнителен директор на компанията се е свързал с нея през септември миналата година и след това отново два дни преди да обяви актуализирания ChatGPT на 13 май.

„След дълъг размисъл и по лични причини отказах предложението“, коментира Йохансон за CNBC.

„Девет месеца по-късно моите приятели, семейството и широката общественост отбелязаха колко много най-новата система, наречена „Sky“, звучи като мен.“, допълва тя.

„Гласът на Sky не е на Скарлет Йохансон и никога не е имал за цел да прилича на нейния. Избрахме го преди да се свържем с г-жа Йохансон“, заяви Сам Алтман в X.

„От уважение към нея спряхме да използваме гласа в нашите продукти. Извиняваме се на г-жа Йохансон, че не сме комуникирали по-добре.“, допълни той.

Въпреки това, актрисата вече е наела правен съветник.

„Когато чух пуснатата демо версия, бях шокирана, разгневена и невярваща, че г-н Алтман ще се стреми към глас, който звучи толкова зловещо подобно на моя, че най-близките ми приятели и новинарските агенции не могат да направят разликата“, заяви Йохансон.

„Гласът на Sky не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, която използва собствения си естествен глас“, заявиха от компанията в публикация в блога си в неделя. „За да защитим личния им живот, не можем да споделим имената на нашите гласови таланти.“

„Във време, когато всички се борим с дълбоките фалшификати и защитата на собствената ни работа, собствената ни идентичност, вярвам, че това са въпроси, които заслужават абсолютна яснота. Очаквам решение под формата на прозрачност и приемане на подходящо законодателство, което да помогне да се гарантира защитата на индивидуалните права.“, допълва Йохансон.

OpenAI не отговори на молбата за коментар от CNBC.

Ето пълното изявление на Скарлет Йохансон:

„През септември миналата година получих предложение от Сам Алтман, който искаше да ме наеме да озвучавам настоящата система ChatGPT 4.0. Той ми каза, че според него, озвучавайки системата, бих могла да преодолея пропастта между технологичните компании и творците, и да помогна на потребителите да се чувстват комфортно при сеизмичната промяна, свързана с AI. Каза, че смята, че моят глас ще бъде успокояващ за хората.

След дълъг размисъл и по лични причини отказах предложението. Девет месеца по-късно моите приятели, семейството и широката общественост отбелязаха колко много най-новата система, наречена „Sky“, звучи като мен.

Когато чух пуснатата демо версия, бях шокирана, разгневена и невярваща, че г-н Алтман ще се стреми към глас, който звучи толкова зловещо подобно на моя, че най-близките ми приятели и новинарските агенции не могат да направят разликата.

Той дори намекна, че приликата е умишлена, като написа в Twitter една-единствена дума „her“ - препратка към филма, в който озвучавах системата Саманта, която създава интимна връзка с човек.

Два дни преди да бъде пусната демо версията на ChatGPT 4.0, Алтман се свърза с агента ми и помоли да преосмисля решението си. Преди да успеем да се свържем, системата вече беше на свобода.

В резултат на техните действия бях принудена да наема правен съветник, който написа две писма до г-н Алтман и OpenAI, в които изложи какво са направили и ги помоли да опишат подробно точния процес, по който са създали гласа „Sky“. В резултат на това OpenAI неохотно се съгласи да премахне гласа „Sky“.

Във време, когато всички се борим с дълбоките фалшификати и защитата на собствената ни работа, собствената ни идентичност, смятам, че това са въпроси, които заслужават абсолютна яснота. Очаквам решение под формата на прозрачност и приемане на подходящо законодателство, което да помогне да се гарантира защитата на индивидуалните права.“

В миналато Скарлет Йохансон е влизала в пререкания и с други големи компании като Disney например. През 2021 г. двете страни уредиха дело за нарушeние на договор, което актрисата заведе срещу студиото, припомня CNBC.