Бившият член на борда на OpenAI Хелън Тонер, която помогна за отстраняването на главния изпълнителен директор Сам Алтман през ноември, наруши мълчанието по случая.

Тя разкри истината за събитията в компанията, довели до уволнението на Алтман, по време на участието си в подкаст, пише CNBC.

Тонер разказа, че когато OpenAI пуска ChatGPT през ноември 2022 г., управителният съвет не е информиран предварително и разбира социалната мрежа Twitter, сега X. Освен това, Алтман не е уведомил борда, че притежава фонда за стартиране на OpenAI.

„Бордът има нестопанска цел, създаден изрично, за да се увери, че мисията на компанията за обществено благо е основна, че е на първо място – над печалбите, интересите на инвеститорите и други неща“, заяви Тонер в подкаста „The TED AI Show“.

„Но в продължение на години Сам затрудняваше работата на борда, укриваше информация, представяше неверни данни, а в някои случаи направо лъжеше борда“, допълни тя.

Според нея, Алтман многократно е давал на борда „неточна информация за малкия брой официални процедури за безопасност, които компанията е въвела“.

„За всеки отделен случай Сам винаги можеше да измисли някакво безобидно звучащо обяснение, защо не е било голяма работа, защо е било погрешно изтълкувано или каквото и да било друго“, обясни Тонер.

„Но крайният ефект беше, че и четиримата членове, които го уволнихме, стигнахме до заключението, че не можем да вярваме на нещата, които ни казва, което е напълно неприемливо за един борд - особено такъв, който трябва да осигурява независим надзор над компанията, а не само да помага на изпълнителния директор да събира пари.“

Тонер обясни, че бордът е работил за разрешаване на проблемите. През октомври, месец преди отстраняването, бордът е провел разговори с двама изпълнителни директори, които са споделили опит от контактите си с Алтман, които не са се чувствали комфортно да споделят преди, включително скрийншоти и документация за проблемни взаимодействия и неистини.

„Те ни разказаха как не могат да му имат доверие и за токсичната атмосфера, която създава. Използваха израза „психологическо насилие“, казваха ни, че не смятат, че той е правилният човек, който да води компанията и не вярват, че той може или ще се промени.“

Говорител на OpenAI не беше открит за коментар от CNBC.

По-рано този месец OpenAI разформирова екипа, фокусиран върху дългосрочните рискове от AI. Новината дойде дни след като двамата му ръководители – съоснователят Иля Суцкевер и Ян Лейке обявиха напускането си от подкрепения от Microsoft стартъп. Лейке, който междувременно обяви, че се присъединява към конкурента Anthropic, заяви в социалните мрежи, че „културата на безопасност и процесите на OpenAI са останали на заден план пред лъскавите продукти“.

The Wall Street Journal и други медии съобщават, че докато Суцкевер се е фокусирал да гарантира, че AI няма да навреди на хората, други, включително Сам Алтман, са били по-нетърпеливи да продължат с внедряването на новата технология.

Отстраняването на изпълнителния директор обаче предизвика оставки и заплахи за оставки, включително отворено писмо, подписано от почти всички служители на OpenAI, както и бурни реакции от инвеститорите, включително Microsoft.

В рамките на една седмица Алтман се завърна начело, а членовете на управителния съвет Тонер и Таша Макколи, които гласуваха за отстраняването му, се оттеглиха. Суцкевер се отказа от мястото си в борда и остана служител, докато не обяви напускането си на 14 май.

Адам Д'Анджело, който също е гласувал за отстраняването на Алтман, остава член на борда.

През март OpenAI обяви новия си управителен съвет, в който влиза Алтман, както и заключението на вътрешно разследване от адвокатската кантора WilmerHale на събитията, довели до отстраняването му.

OpenAI не публикува доклада от разследването на WilmerHale, но обобщи констатациите от него.

„Прегледът ни заключи, че е имало значителен срив в доверието между предишния борд и Сам и Грег“, заяви тогава председателят на борда на Брет Тейлър, визирайки президента и съосновател на стартъпа Грег Брокман. Прегледът също така „заключи, че бордът е действал добросъвестно и не е предвидил нестабилните моменти, които се появиха след това“, добави Тейлър.