OpenAI и News Corp. обявиха „многогодишно глобално партньорство“, което ще позволи на OpenAI да има достъп до текущи и архивни статии от изданията на News Corp., включително The Wall Street Journal, MarketWatch, Barron's, The New York Post и др.

Като част от сделката OpenAI ще може да показва съдържание от изданията, собственост на News Corp., в ChatGPT в отговор на въпроси на потребителите.

Стартъпът също така ще може да използва съдържанието на News Corp. „за подобряване на своите продукти“ или, вероятно, за обучение на модели за изкуствен интелект.

News Corp. ще „сподели журналистически опит, за да помогне да се гарантира, че най-високите стандарти присъстват в предложенията на OpenAI“ като част от сделката, се казва в съобщението, цитирано от CNBC.

„Вярваме, че историческото споразумение ще определи нови стандарти за истинност, добродетелност и стойност в цифровата ера“, заяви Робърт Томсън, главен изпълнителен директор на News Corp.

„Радваме се, че намерихме принципни партньори в лицето на Сам Алтман и неговия надежден, талантлив екип, които разбират търговското и социално значение на журналистите и журналистиката.“

Новината идва след съобщението на Reddit, че ще си партнира с OpenAI, което ще позволи на създателя на ChatGPT да обучава моделите си за изкуствен интелект върху съдържание от Reddit.

Като част от тази сделка OpenAI ще получи достъп до приложния програмен интерфейс за данни на Reddit, или API, „който предоставя структурирано и уникално съдържание в реално време“, се казва в съобщението.

В замяна на това Reddit ще започне да предлага на потребителите и модераторите определени функции на изкуствения интелект, задвижвани от OpenAI, която ще стане и рекламен партньор.

През февруари Google обяви подобно партньорство с Reddit, което позволява на компанията да обучава своите модели на изкуствен интелект като Gemini, върху съдържание на Reddit чрез достъп до API на платформата.

Миналата седмица OpenAI пусна нов модел и десктоп версия на ChatGPT, заедно с актуализиран потребителски интерфейс - последните усилия на компанията да разшири използването на популярния чатбот.

Актуализацията предоставя GPT-4 на всички, включително на безплатните потребители на OpenAI, заяви главният технологичен директор Мира Мурати по време на събитие, предавано на живо. Тя допълни, че новият модел, GPT-4o, е „много по-бърз“ и има подобрени възможности за работа с текст, видео и аудио.