Повлияни от нарастващия интерес на инвеститорите, производителите на чипове са се вкопчили в луда надпревара. Всеки от тях се стреми възможно най-бързо да представи нови модели, нови технологии, по-висока производителност - и въобще да бъде номер едно на този динамичен пазар, който не показва никакви признаци на забавяне. Напротив.

Последните потвърждения за това идват от Тайпе, където две от най-успешнте компании в сектора разкриха нови свои ходове.

Три месеца след Blackwell Nvidia представи Rubin

В неделя Nvidia представи следващото си поколение чипове за изкуствен интелект (AI), които ще наследят предишния модел, обявен само няколко месеца по-рано - през март. Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви новата архитектура на чиповете, наречена Rubin, преди началото на технологичната конференция COMPUTEX в Тайпе.

Rubin се появява месеци след мартенското обявяване на предстоящия модел Blackwell, който все още е в производство и се очаква да бъде доставен на клиентите по-късно през 2024 г. Обявяването на Rubin от Хуанг ускорява вече бързите темпове на развитие на чиповете с изкуствен интелект на компанията.

Nvidia обеща да пуска нови модели чипове за изкуствен интелект в „едногодишен ритъм“, както се изрази Хуанг в неделя, цитиран от CNBC. Преди това компанията работеше по по-бавен двугодишен график за актуализация на своите AI продукти.

Преходът от Blackwell към Rubin беше въпрос на по-малко от три месеца, което подчертава конкурентната треска на пазара на чипове с изкуствен интелект и стремежа на Nvidia да запази доминиращото си място.

AMD и Intel са едмни от основните конкуренти, които се опитват да наваксат изоставането си, въпреки че брутният им марж е значително по-нисък от този на Nvidia през последното фискално тримесечие. Компании като Microsoft, Google и Amazon също са се прицелили към първото място на Nvidia, въпреки че същевременно са едни от най-големите ѝ донори, вливайки милиарди в нейните продукти. Множество стартиращи компании също се опитват да навлязат в тази област.

„Днес сме на прага на голяма промяна в областта на компютрите“, заяви Хуанг в неделя. „С нашите иновации в областта на изкуствения интелект и ускорените изчисления ние разширяваме границите на възможното и стимулираме следващата вълна на технологичния напредък.“

Платформата за чипове Rubin ще има нови графични процесори - решаващата технология за графична обработка, която помага за обучението и стартирането на системите за AI. Тя ще бъде снабдена и с други нови функции като централен процесор, наречен Vera, въпреки че в съобщението от неделя не се предоставят много подробности.

При затварянето на пазара в петък акциите на Nvidia останаха сравнително без промяна, като цената им беше 1 096 долара.

В преследване на лидера: AMD също пуска нови чипове

Само ден по-късно, в понеделник, Advanced Micro Devices (AMD) също обяви най-новите си процесори за изкуствен интелект и подробно описа плана си за разработка през следващите две години, като основната му цел е една - да се изправи срещу лидера в бранша Nvidia. Също по време на технологичното изложение Computex в Тайпе, главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су представи ускорителя MI325X, който ще бъде пуснат на пазара през четвъртото тримесечие на 2024 г.

Надпреварата за разработване на генеративни програми за изкуствен интелект доведе до огромно търсене на усъвършенствани чипове, използвани в центровете за данни, за да могат те да поддържат тези сложни приложения.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, AMD иска да повиши конкурентните си възможности спрямо Nvidia, която понастоящем доминира на доходоносния пазар на полупроводници за изкуствен интелект и владее около 80% от него. Затова и AMD възприема същата стратегия като лидера на пазара - да представя нов модел на всяка година.

„Ясно е, че AI е наш приоритет номер едно като компания, и ние наистина използваме целия си развоен капацитет, за да го превърнем в такъв“, казва Су пред Reuters. „Този годишен каданс е нещо, което е налице, защото пазарът изисква по-нови продукти и по-нови възможности. Всяка година ние предлагаме следващото голямо нещо, така че винаги да имаме най-конкурентното портфолио.“

AMD също така представи предстояща серия чипове, наречена MI350, която се очаква да бъде налична през 2025 г. и ще се основава на нова архитектура. Компанията заяви, че в сравнение с наличната в момента серия MI300, се очаква MI350 да се представя 35 пъти по-добре при изводите - процесът на изчисляване на генеративни отговори на изкуствения интелект. Освен това AMD разкри серията MI400, която ще се появи през 2026 г. и ще се основава на нова архитектура, наречена Next.

Инвеститорите, които са вложили милиарди долари в търговията на Уолстрийт, търсят по-дългосрочни новини от компаниите за чипове, тъй като оценяват дълготрайността на процъфтяващото рали на генеративния изкуствен интелект, което досега не е показало признаци на забавяне. От началото на 2023 г. акциите на AMD са се увеличили повече от два пъти. Този скок обаче все още бледнее в сравнение с повече от седемкратното увеличение на ценните книжа на Nvidia за същия период от време.

През април Су от AMD заяви, че компанията очаква продажби на чипове с изкуствен интелект на стойност около 4 млрд. долара за 2024 г., което е увеличение с 500 млн. долара спрямо предишната ѝ оценка. В рамките на Computex AMD също така заяви, че последното ѝ поколение централни процесори (CPU) вероятно ще бъде налично през втората половина на 2024 г. Макар че предприятията обикновено дават приоритет на разходите за чипове за изкуствен интелект в центровете за данни, някои от централните процесори на AMD се използват заедно с графични процесори.

AMD подробно описа архитектурата на своите нови невронни процесори (NPU), които са предназначени за обработка на задачите за изкуствен интелект в персоналните компютри. Производителите на чипове залагат на допълнителните AI възможности в тях, за да стимулират растежа на PC пазара, който излиза от дългогодишен спад. Доставчици на персонални компютри като HP и Lenovo ще пуснат на пазара устройства, които включват чиповете на AMD за персонални компютри с изкуствен интелект. AMD заяви, че нейните процесори надхвърлят изискванията на Microsoft, свързани с концепцията Copilot+ PC.