Китай създаде третия си планиран държавно подкрепен инвестиционен фонд за насърчаване на полупроводниковата индустрия с регистриран капитал от 344 млрд. юана (47,5 млрд. долара), според подадена информация в правителствения регистър на дружествата.

Президентът Си Дзинпин неведнъж е подчертавал, че Китай трябва да постигне самодостатъчност в производството на полупроводници. Тази необходимост се засили, след като през последните няколко години САЩ наложиха серия от мерки за контрол на износа, позовавайки се на опасения, че Пекин може да използва усъвършенствани чипове, за да увеличи военния си капацитет.

Третата фаза на Китайския инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми беше официално създадена на 24 май и регистрирана в Пекинската общинска администрация за регулиране на пазара, според Националната система за публикуване на информация за кредитиране на предприятия, управлявана от правителството агенция за кредитна информация. Тя включва най-големият от трите фонда, стартирани от Китайския инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми, известен като „Големия фонд“.

Китайското министерство на финансите е най-големият акционер с дял от 17% и внесен капитал от 60 млрд. юана, според Tianyancha, компания за информационна база данни за китайските компании. China Development Bank Capital е вторият по големина акционер с дял от 10,5%.

Като инвеститори са посочени още седемнадесет юридически лица, включително пет големи китайски банки: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China и Bank of Communications, като всяка от тях има принос от около 6% от общия капитал.

Първата фаза на фонда беше създадена през 2014 г. с регистриран капитал от 138,7 млрд. юана, а втората последва през 2019 г. с 204 млрд. юана.

Големият фонд е предоставил финансиране на двете най-големи китайски леярни за чипове - Semiconductor Manufacturing International Corporation и Hua Hong Semiconductor, както и на Yangtze Memory Technologies, производител на флаш памет, и на редица по-малки компании и фондове.

Една от основните области, върху които ще се съсредоточи третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове, съобщи Reuters през септември. Освен това Големият фонд обмисля да наеме поне две институции, които да инвестират капитала от третата фаза.