Технологичните гиганти и специално производителят на чипове Nvidia тласнаха основните борсови индекси на САЩ до рекорди в сряда, като S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха на исторически върхове. Dow Jones Industrial Average, който включва Apple и Microsoft, но не и Nvidia, също се повиши за деня.

S&P 500 се покачи с 1,2% в сряда, а Nasdaq спечели 2%, водейки напредъка си за 2024 г. до над 14%. Dow Industrials добави 0,2%, или около 96 пункта.

Напредъкът на Nvidia с 5,2% я издигна до пазарна стойност от над $3 трилиона. Това е третата американска компания, преминала този праг, след Apple и Microsoft.

При затварянето на пазара Nvidia имаше пазарна стойност от 3,019 трилиона долара, спрямо тази на Apple, възлизаща на 2,99 трилиона долара, посочва CNBC. Microsoft е най-ценната публично търгувана компания с пазарна капитализация от 3,15 трилиона долара към сряда.

Акциите на Nvidia се повишиха с повече от 24%, откакто компанията отчете печалбите за първото тримесечие през май. Компанията има близo 80% пазарен дял в AI чиповете за центрове за данни, за които големите облачни доставчици харчат милиарди долари.

Инвеститорите също така се чувстват по-спокойни, че огромният ръст на продажбите на Nvidia към шепа облачни компании може да продължи. За последното тримесечие приходите в бизнеса с центрове за данни, който включва продажбите на GPU, са нараснали с 427% спрямо година по-рано до 22,6 милиарда долара, около 86% от общите продажби на компанията.

В сряда акциите на Apple поскъпнаха с 0,8%, в осми пореден ден на печалби, но са се покачили само с около 5% тази година, тъй като ръстът на продажбите на производителя на iPhone е в застой през последните месеци. В последния си тримесечен отчет за печалбите компанията обяви, че общите продажби са спаднали с 4%, а тези на iPhone са се понижили с 10% спрямо периода отпреди година. Apple е изправена пред стратегически въпроси и проблеми относно търсенето в Китай, производството и смесените реакции към новите очила за виртуална реалност - Vision Pro.

Apple беше първата компания, достигнала пазарна капитализация от 1 трилион, а след това от 2 трилиона долара. Дълго време тя държеше титлата на най-ценната американска компания, но по-рано тази година беше изпреварена от гиганта Microsoft, който също се възползва от AI търсенето.

Акциите на Nvidia се покачиха с развитието на бизнеса с изкуствен интелект, скачайки с над 3290% през последните пет години.

Ръстът на Nvidia се отрази положително и на акциите в сектора на полупроводниците в Азия.

Книжата на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) поскъпнаха с 5,15% рано в четвъртък в Тайпе до 898 нови тайвански долара (27,79 щатски долара), отбелязвайки нов връх, след като листнатите в САЩ акции на най-големия договорен производител на чипове в света скочиха с 6,85% през нощта.

Скокът на TSMC изтласка бенчмарка Taiex Index до исторически връх от 21965.39 в четвъртък.

В търговията в Хонконг в четвъртък сутринта Semiconductor Manufacturing International Corp. – най-големият производител на чипове в Китай – се повиши с 5,15%, докато Hua Hong Semiconductor спечели 8,1%.

Извън акциите на Nvidia, сериозен ръст с 11% отбелязаха книжата на Hewlett Packard Enterprise. Резултатите на компанията за сървъри и облачен софтуер надмина очакванията на анализаторите и вдигна прогнозите си за цялата година. Акциите на CrowdStrike се повишиха с 12%, след като компанията за киберсигурност отчете скок в тримесечните приходи и повиши прогнозите си.

Акциите на Brown-Forman паднаха с 5,9%, след като производителят на Jack Daniel's отчете по-голям от очакваното спад в тримесечните продажби. Акциите на Dollar Tree паднаха с 4,9% след новината, че дискаунтърът проучва потенциална продажба или отделяне на Family Dollar.

Европейските пазари също закриха вчерашната търговска сесия с растеж, като инвеститорите гледат с надежда към днешното заседание на Европейската централна банка и очакваното намаляване на основните лихви с четвърт процентен пункт, посочва CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 се покачи с 0,84%, като технологичните компании поведоха печалбите със средно 3,7% скок на акциите. Книжата на минните дружества спаднаха с 0,5%.

Най-сериозен ръст отбелязаха акциите на нидерландската компания за чипове ASML, които се повишиха с 8,1%. Скокът следва новината, че TSMC води преговори за купуване на модерни машини от нидерландския производител.

Акциите на Inditex поскъпнаха с 3,7%, след като компанията майка на Zara обяви 7% ръст на продажбите за първото тримесечие - до 8,2 милиарда евро.