Европейската централна банка (ЕЦБ) изглежда ще намали лихвените проценти за първи път от 2019 г. насам в четвъртък, но по-голямата загадка е какво ще се случи след това.

Инфлацията се доближи до целта на банката от 2%, но през май тя нарасна повече от очакваното и като цяло остава лепкава в доминиращия сектор на услугите. Икономиката на блока се възстановява по-бързо от очакваното, но пазарът на труда остава силен, което хвърля несигурност върху това колко пъти ЕЦБ ще намали лихвите тази година.

„Самото намаляване на лихвите няма да бъде голяма новина. По-скоро въпросът е какви са посланията около това, което предстои", казва пред Reuters Йенс Айзеншмидт, главен икономист за Европа в Morgan Stanley, който преди това е работил в ЕЦБ.

Ето пет ключови въпроса за пазарите:

Ще намали ли ЕЦБ най-накрая лихвените проценти тази седмица?

Най-вероятно, като се има предвид колко много от нейните представители почти обещаха намаляване на лихвите през юни.

Очакванията са за намаление с 25 базисни пункта, което ще доведе до понижаване на депозитната лихва на ЕЦБ до 3,75% от рекордните 4%, които тя достигна през септември миналата година.

Как ще изглежда траекторията на лихвените проценти след юни?

Това е много по-малко сигурно.

Пазарите сега очакват по-малко от 60 базисни пункта намаления през тази година, което означава два хода и по-малко от 50% вероятност за трети, в сравнение с три при последното заседание на ЕЦБ през април и поне пет през януари.

Много прогностици все още очакват три съкращения - през юни, септември и декември - все срещи, на които ЕЦБ публикува нови икономически прогнози. Ястребите се опитват да свалят от масата преместването през юли, но други, като управителя на френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало, не искат да затварят вратата.

Затова не очаквайте много насоки от ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард в четвъртък. Анализаторите смятат, че тя ще повтори мантрата на банката, че е „зависима от данните“.

„Мисля, че те ще бъдат много по-малко предписателни относно това какво следва, отколкото бяха около срещата през юни“, смята главният икономист за Европа на BNP Paribas Пол Холингсуърт.

Колко голямо главоболие е ускоряването на растежа на заплатите за ЕЦБ?

Не е голямо, смятат икономистите.

Преди да намалят лихвените проценти, представителите на ЕЦБ искаха да видят повече доказателства за забавяне на растежа на заплатите, но данните през май показаха, че през първото тримесечие той отново се е повишил до 4,69%. Те обаче бяха изкривени от високите стойности в Германия, където ръстът на заплатите все още догонва инфлацията.

ЕЦБ даде знак, че не е обезпокоена, като същия ден публикува блог, в който подчерта, че други показатели за заплатите сочат умерен натиск. Дори германският министър Йоахим Нагел, водещ ястреб, отхвърли въпросните данни като определящ фактор.

И все пак инфлацията в сферата на услугите, която отразява вътрешното търсене, отскочи през май, а рекордно ниската безработица може да хвърли несигурност и върху това колко ще се охладят заплатите.

Данните за заплатите „ви дават повече основания да бъдете постепенни в цикъла на намаляване на лихвите, просто защото трябва да изчакате, преди да получите по-добро потвърждение, че наистина ще се приземите на 2% инфлация във времето“, казва Айзеншмидт от Morgan Stanley.

А какво да кажем за засилването на икономиката на еврозоната?

Това също не е повод за безпокойство.

Икономиката на блока нарасна с 0,3% през първото тримесечие, надминавайки очакванията за 0,2%. Перспективните данни за бизнес активността също надхвърлиха прогнозите, което показва, че възстановяването се задържа.

Икономистите смятат, че тези данни са добра новина за ЕЦБ. Повишението на активността може да помогне за подобряване на слабия растеж на производителността, за който отчасти се обвинява трупането на работна ръка, и да повиши доверието в забавящата се инфлация. А и данните за растежа не са достатъчно високи, за да предизвикат опасения, че търсенето отново ще разпали инфлацията.

„Последните икономически данни са окуражаващи. Те отнемат аргументите на най-откровените гълъби, които твърдят, че икономиката е в беда и трябва бързо да намалим разходите", казва Райнхард Клузе, главен европейски икономист в UBS.

Какво ще покажат новите прогнози на ЕЦБ?

Вижда се, че банката ревизира леко прогнозите си за растежа и инфлацията, но това не би трябвало да провали очакванията ѝ, че втората ще се върне към целевите си стойности в края на 2025 г.

„Общата картина би трябвало да остане същата като през март“, акцентира портфолио мениджърът на PIMCO Константин Вейт.