Европейската централна банка е готова да намали лихвените проценти следващия месец, но политиката трябва да продължи да бъде рестриктивна и през тази година, тъй като ръстът на заплатите ще се нормализира едва през 2026 г.

Това заяви главният икономист на европейската финансова институция Филип Лейн пред Financial Times.

ЕЦБ вече даде заявка за понижение на лихвите на предстоящата среща на 6 юни, така че дебатът се измести към последващите стъпки и пазарите намалиха очакванията си, залагайки на още едно понижение през тази година.

"Ако не се стигне до големи изненади, към настоящия момент това, което виждаме, е достатъчно, за да премахнем горната граница", заяви Лейн пред FT.

"Най-добрият начин да формулираме дебата тази година е, че трябва да останем рестриктивни. Но в рамките на зоната на рестриктивност може да се придвижим малко надолу.", допълни той.

Макар че Лейн не направи изричен коментар за юлското заседание на Управителния съвет, редица експерти, включително колегата му Изабел Шнабел, вече заявиха, че втора стъпка не бива да се прави толкова скоро.

Очаква се ръстът на заплатите "видимо" да се забави през следващата година и тогава финансистите ще могат да обсъдят нормализирането на политиката.

При ниво от 4% депозитната лихва на ЕЦБ задържа растежа и почти няма дебати, че първите намаления, поне до 3%, просто премахват ограниченията, а не стимулират.

"Трябва да видим по-голям напредък по отношение на инфлацията, преди да преминем от поддържане на рестриктивната фаза към мислене за нормализиране", добави Лейн.

Той заяви, че ЕЦБ трябва да запази лихвените проценти в рестриктивна територия тази година, за да гарантират, че инфлацията ще продължи да се понижава и няма да се задържи над целта на банката, което "би било много проблематично и вероятно болезнено за премахване".

Ключовият показател за заплатите се ускори миналата седмица, което изплаши някои, но Лейн коментира, че цифрата е била добре очаквана и забавянето вече е в ход.

"Забавянето не означава непременно незабавно връщане към стабилно състояние. Тази година корекцията очевидно е доста постепенна.", допълни представителят на ЕЦБ.

В събота членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета също коментира, че финансистите все повече клонят към възможността да започнат да разхлабват паричната политика на банката.

"Струва ми се, че се очертава доста общ консенсус относно възможността за намаляване на лихвените проценти", отбеляза той, като добави, че инфлационните рискове "намаляват".

По друга тема, говорейки за отношенията между Италия и Русия, Панета подчерта, че италианските банки трябва да "излязат" от Русия, тъй като оставането им там създава "репутационни проблеми".

"Има обективни трудности, защото излизането от Русия е сложно, трябва да намериш купувач, знаейки, че си принуден, може да е скъпо, обаче трябва да излезеш, защото има репутационен проблем", обясни той.

Президент на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви в петък, че възможността финансовата институция да намали лихвените си проценти нараства и "печели популярност".

По време на пресконференция на Бундесбанк банкерът обясни, че германската икономика "се е справила по-добре от очакваното" през първото тримесечие на годината, като е нараснала с 0,2% за този период.

Той подчерта, че има "положителни показатели", според които икономиката на страната ще тръгне още нагоре през второто тримесечие.

Нагел обаче предупреди да не се намаляват лихвените проценти твърде бързо, тъй като това би изложило на риск постигнатото преди това с намаляването на инфлацията.