Компанията на Дженсън Хуанг Nvidia е единствената за полупроводници и услуги за центрове за данни с оценка от трилион долара в момента.

Но тъй като Advanced Micro Devices, Intel, Qualcomm и други се конкурират с нея, за да задоволят търсенето на най-съвременни процесори, някои световни анализатори очакват да видят още акции на чипове в клуба на „Великолепната седморка“, пише The Motley Fool.

Според една от прогнозите Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, която понастоящем е деветата най-ценна компания в света със стойност 806 млрд. долара, е тази, чиято пазарна капитализация ще достигне 1 трилион долара.

Скритият скъпоценен камък на индустрията

Nvidia и AMD разработват сложни чипове, известни като графични процесори (GPU). Те осигуряват изчислителната мощ на безброй генеративни приложения за изкуствен интелект, включително машинно обучение, обучение на големи езикови модели, ускорени изчисления и др.

Въпреки че това поставя Nvidia и нейните конкуренти начело и в центъра на революцията в AI, инвеститорите може да се изненадат, че те – както и други компании за чипове, разчитат в голяма степен на TSMC.

Nvidia, AMD и други лидери в областта на графичните процесори, всъщност възлагат по-голямата част от производството си на външни изпълнители.

TSMC, най-продуктивният производител на чипове от трети страни, изпълнява поръчките им. Сред клиентите в портфолиото ѝ са още Amazon, Broadcom, Intel, Qualcomm и Sony.

Стратегия в дългосрочен план

През първото тримесечие на годината приходите на компанията нараснаха с 13% на годишна база до 18,7 млрд. долара – резултат, който се оказа в горния край на прогнозния диапазон на ръководството.

Данните показват, че приходите и оперативните печалби на TSMC варират през последните тримесечия. Това е естествено. Полупроводниковата индустрия е циклична и компанията не е имунизирана срещу бизнес условията, които влияят на клиентите.

По време на разговора за приходите за първото тримесечие ръководството посочи, че някои от колебанията и маржовете на печалбата се дължат на сезонността в бизнеса със смартфони. Въпреки това, дългосрочните перспективи остават стабилни.

Консенсусната оценка на анализаторите за приходите през 2024 г. е приблизително 84 млрд. долара или 21% ръст на годишна база.

Ясно е, че търсенето на графични процесори ще се промени в краткосрочен план. Това е така, защото много от компаниите, които изкупуват най-мощните чипове, все още изясняват как изкуственият интелект ще се включи в дългосрочните им пътни карти.

Поради тази причина, макар че се очаква с течение на времето корпорациите да отделят повече капитал за чипове, растежът на пазара няма да бъде линеен.

Колебанията в търсенето ще повлияят върху бизнеса на TSMC, но дългосрочните тенденции, подхранващи AI, би трябвало да продължат да носят ползи на компанията. Ключовата тема е, че инвеститорите ще трябва да са търпеливи, тъй като най-новата история на растеж на компанията е все още в началото си, посочва The Motley Fool.