Американските фондови пазари са необичайно спокойни.

Акциите се покачват стабилно, като S&P 500 е нараснал с 14% от началото на 2024 г., затваряйки на 29 рекорда по пътя си нагоре.

Индексът на волатилността на Cboe, или VIX, падна под 12 миналата седмица - близо до петгодишно дъно. Известен като измерителят на страха на Уолстрийт, индексът проследява цената на опциите, които могат да се използват за хеджиране срещу спадове на фондовия пазар, и измерва колко трейдъри очакват колебание в цените.

Инвеститорите изглеждат оптимистично настроени и имат причини за това. Американската икономика остава по-силна от прогнозираното въпреки рестриктивната парична политика на Федералния резерв. Корпоративните печалби отново растат. Инфлацията се охлажда повече от очакваното, според доклада за потребителските цени от миналата седмица, а централните банкери на САЩ сигнализираха, че очакват да намалят лихвените проценти по-късно тази година.

Добавете към това и бума на изкуствения интелект, водещ до огромни печалби любимците на пазара Apple и Nvidia.

Историята обаче показва, че периодите на изключително спокойствие на пазара рядко продължават, отбелязва The Wall Street Journal. VIX се търгува в съответствие с текущите нива през по-голямата част от 2005 до 2007 г., преди да скочи над 80 по време на финансовата криза от 2008 г. Част от проблема със силната икономика и спокойните пазари е, че те създават среда, в която инвеститорите губят бдителността си и се насочват към по-рискови, по-спекулативни инвестиции в търсенето на тлъста възвращаемост.

„В спокойни дни е лесно да си играеш със сапунени балончета. Те могат да нараснат до огромни размери. Когато вятърът се усили обаче, те се пукат“, коментира пред WSJ Дейвид Кели, главен глобален стратег в J.P. Morgan Asset Management.

Инвеститорите продължават да удвояват залозите, които работят, особено що се отнася до американските компании с мегакапитализация в технологичния сектор, тъй като са убедени, че икономиката е предотвратила рецесията, добавя Кели.

От началото на бичия пазар в края на 2022 г. печалбите на S&P 500 се дължат на шепа технологични акции. След като се разшири по-рано тази година, броят на акциите, водещи напредъка на пазара, напоследък отново се стеснява, което тревожи някои инвеститори.

S&P 500 би се понижил през последните 30 дни, например, ако всички акции имат еднакъв статус. Вместо това пазарно претегленият индекс е нараснал с 4%. 10-те най-големи акции наскоро представляваха 36,8% от общата стойност на индекса - най-високата от септември 2000 г., според FactSet.

Тясното покачване прави пазара уязвим, ако няколко от най-големите компании не могат да отговорят на високите очаквания, включени в техните оценки, казва Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers.

„Такова покачване също така би могло да прикрива проблеми, случващи се под повърхността“, посочва той и добавя: „Напоследък пазарите се движат много повече от алчност, отколкото от страх. Проблемът е, че колкото по-дълго продължава това положение, толкова по-крехко става.“

Ниските обеми на търговия са друг потенциално обезпокоителен знак. SPDR S&P 500 ETF Trust регистрира своите 14 най-бавни дни в годината през май и юни, въз основа на броя на акциите, които сменят собственика си, според FactSet. Ниските обеми могат да предполагат липса на убеденост сред инвеститорите.

„Има две неща, които бихте искали да видите при голям пазарен напредък: солидна широчина и солиден обем. В момента нямаме нито едно от двете“, отбелязва Стив Сосник от Interactive Brokers.

В момента S&P 500 се търгува 21 пъти над очакваните печалби през следващите 12 месеца - над средната 10-годишна стойност от 18,1. При тези исторически високи коефициенти, някои инвеститори са нервни, че една положителна изненада на пазарите може да има по-малко въздействие върху акциите, отколкото отрицателната.

Трудно е да се определи какво ще извади акциите от затишието им. Анализаторите отбелязват че за разлика от последния път, когато пазарът беше толкова концентриран - в началото на новото хилядолетие - най-големите компании днес са печеливши и имат силни баланси. И в сравнение с годините, водещи до финансовата криза от 2008 г., компаниите и физическите лица сега държат много по-малко дългове.

Войната в Украйна и Близкия изток увеличи геополитическите рискове, но засега инвеститорите се утешават с факта, че конфликтите не продължават да ескалират. Други рискове включват внезапно икономическо забавяне или скок в инфлацията.

За много инвеститори обаче неизвестното е много по-страшно.