Пазарите на акции в САЩ отслабнаха в петък, но Nasdaq и S&P 500 затвориха със силни седмични печалби.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 0,1% до нов връх в дневната търговия, което го отвежда до седмична печалба от 3,2%.

Широкият S&P 500 се изплъзна от рекорда си, но регистрира седмичен ръст от 1,6%. За годината индексът е нараснал с 14%.

Dow Jones Industrial Average също се понижи в петък, губейки 0,5% за седмицата.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации, която се понижава с покачването на цените им, се установи на 4,212% в петък, падайки за 10-ти път в 12 търговски сесии.

Фючърсите върху златото се повишиха с 1,4% в петък до 2331,40 долара за тройунция. Фючърсите на американския суров петрол се установиха на 78,45 долара за барел, което е ръст от 3,9% за седмицата.

Стабилен поток от скорошни данни продължава да предполага, че американската икономика се охлажда, но постепенно и без никакви признаци на сериозно влошаване. Инфлацията се е забавила през май, въпреки че икономиката на САЩ е добавила изненадващо силните 272 000 работни места за месеца. На този фон Федералният резерв задържа лихвените проценти стабилни на срещата си тази седмица, като повечето централни банкери прогнозираха едно намаление преди края на годината.

Анализаторите на Уолстрийт очакват печалбите на компаниите от S&P 500 за второто тримесечие да скочат с 9% спрямо година по-рано, според FactSet, което би отбелязало най-голямото увеличение от първото тримесечие на 2022 г. Компаниите се надпреварват да харчат за изграждане на програми за изкуствен интелект , повишавайки перспективите за печалба на производителите на чипове и дружествата в сектора на комунални услуги.

Сред звездите на фондовите тази седмица бяха Apple, Broadcom и Adobe.

В понеделник производителят на iPhone представи своята „Apple Intelligence“ - системна актуализация на софтуера на устройствата му, която ще предложи персонализирана версия на генеративен изкуствен интелект на потребителите. Компанията обяви партньорство с OpenAI и неговия ChatGPT за някои от новите AI функции.

Акциите на Apple поскъпнаха със 7,3% във вторник, достигайки първия си рекорд за годината.

Производителят на чипове Broadcom заяви в сряда, че планира разделяне на акциите 10 към 1 в опит да ги направи по-достъпни за инвеститори и служители. Решението ще влезе в сила следващия месец.

Broadcom също така отчете още едно тримесечие на силно търсене, като около една четвърт от продажбите му идват от продукти с изкуствен интелект. Акциите на компанията скочиха с 12% в четвъртък.

Производителят на софтуер за дизайн Adobe се повиши с 15% в петък, най-добрият му ден от 2020 г., след като отчете печалби, които надминаха очакванията.

Сред губещите в дневната търговия в петък бяха акциите на Tesla, които паднаха с 2,4%, след като акционерите гласуваха за възстановяване на пакета от възнаграждения на Илон Мъск.

Акциите на компаниите в сектора на пътуването и туризма отбелязаха най-големите спадове в петък. Carnival падна със 7,1%, след като анализатори от Bank of America казаха, че ценовата сила на индустрията се смекчава през юни. Caesars Entertainment се понижи с 4,9%, а United Airlines Holdings загуби 4,6%.

В Европа инвеститорите продължиха да разпродават акции, насочвайки се към по-сигурните държавни облигации, след като политическите сътресения във Франция породиха опасения относно сплотеността на Европейския съюз. CAC 40 в Париж падна с 6,2% тази седмица, най-лошото му представяне от 2022 г.

Индексът Stoxx Europe 600 губи 2,4% за седмицата - най-слабото му представяне от октомври.