Индексът на потребителските цени в САЩ не показа увеличение през май, тъй като инфлацията леко разхлабва упоритата си хватка върху американската икономика, съобщи Министерството на труда в сряда.

ИПЦ е широк показател за инфлацията, който измерва кошница от разходи за стоки и услуги в цялата икономика на САЩ, се запазва на същото ниво на месечна база, въпреки че се увеличава с 3,3% спрямо преди година.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха 0,1% месечен ръст и 3,4% годишно повишение.

Като се изключат нестабилните цени на храните и енергията, основният CPI се е увеличил с 0,2% спрямо месеца и 3,4% спрямо година по-рано, в сравнение със съответните прогнози от 0,3% и 3,5%.

След доклада фючърсите на американския фондов пазар се повишиха, докато доходността на държавните облигации спадна, но търговската сесия е едва в началото си.

Европейските пазари на акции също се повишиха, а еврото се стабилизира. Инвеститорите бяха разтърсени през последните дни от резултатите на евровота, които показаха, че крайнодесните партии набират сила и накараха френския президент Еманюел Макрон да свика предсрочни избори.

Представителите на Федералния резерв разполагат с данните преди публикуването на решението им за паричната политика. Трейдърите очакват с нетърпение прогнозите на централните банкери на САЩ, които обаче вероятно ще покажат устойчиво охлаждане на намеренията за понижение на лихвите през тази година.