Европейските акции се търгуват разнопосочно във вторник, тъй като инвеститорите очакват следващото заседание на Федералния резерв и данните за инфлацията в САЩ.

Първоначално Stoxx 600 се отърси от негативните настроения от понеделник, но отново се върна на червено, като в 11:30 ч. българско време се търгуваше с 0,37% по-ниско. Банките продължиха загубите, като се понижиха с 1,1%. Най-впечатляващото представяне от днес е британският стартъп за компютри Raspberry Pi, който поскъпна с 39% при пазарния си дебют на лондонската борса.

Регионалните пазари се понижиха в понеделник, като търговците реагираха на изборите за Европейски парламент и на решението на френския президент Еманюел Макрон да свика предсрочни избори, след като дясната партия "Национално обединение" постигна силни успехи. Stoxx 600 затвори със спад от 0,27%, като акциите на производителите на храни и напитки бяха водещи по отношение на загубите - с 1,2%. Френският индекс CAC 40 се понижи с 1,4% в понеделник, като френските банки рязко поевтиняха. Societe Generale и BNP Paribas спаднаха съответно със 7,5% и 4,7%.

Еврото се понижи с 0,51% спрямо щатския долар и 0,57% спрямо британския паунд. Единната валута продължи да спада във вторник, след като предишния ден достигна най-слабото си ниво от месец насам. 10-годишните френски облигации се търгуваха при най-високата си доходност в сравнение с аналогичния германски дълг от октомври насам.

Сега вниманието на пазарите се насочва към последното решение на Федералния резерв на САЩ за лихвените проценти и индекса на потребителските цени за май, които ще бъдат публикувани в сряда. Данните за инфлацията в САЩ може да се окажат ключов тест за пазарите, особено след като силният доклад за заетостта от петък продължи да подсказва, че институцията е склонна да се въздържи от понижаване на лихвите.

Инвеститорите ще следят отблизо актуализираните прогнози на Фед за времето и честотата на намаляване на лихвените проценти, известни като "точкова диаграма". Според инструмента CME FedWatch Tool пазарите вече очакват само едно понижение на лихвите през тази година - през ноември.

Благоприятни прогнози в турбулентни времена

Растящите печалби ще доведат до нови рекорди на европейските акции до средата на 2025 г., смятат стратезите на Citigroup, които очакват индексът STOXX 600 да се повиши с 11% до 580 пункта след солидната си серия през тази година.

Паневропейският индекс е нараснал с 9% от началото на годината, след като през май достигна невиждано високи нива, като водещи са секторите на технологиите, банковото дело и здравеопазването.

Стратезите, ръководени от Беата Мантей, казват, че остават окуражени от положителната динамика на печалбите и благоприятните макроикономически условия в региона с първото намаление на лихвените проценти от ЕЦБ миналата седмица, съобщава Bloomberg.

Що се отнася до секторите, Citi продължава да предпочита технологиите, промишлените предприятия и здравеопазването и повишава препоръката си за туризма. Анализаторите остават предпазливи по отношение на автомобилите, телекомуникациите и комуналните услуги, докато намаляват оценката си за строителните материали.