S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха на рекордни нива в спокоен ден на Уолстрийт преди дългоочакваната среща на Федералния резерв по-късно тази седмица.

Широкообхватният индекс и технологичният затвориха с 0,3% по-високо. Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,2%.

Референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ също се повиши, затваряйки на 4,468%.

Основните индекси се държат на или близо до рекордите си преди ключовите данни за инфлацията в сряда сутринта и следващото решение на Фед за лихвените проценти.

Очаква се централната банка на САЩ да задържи лихвите стабилни, но трейдърите ще анализират нейните икономически прогнози и коментара на председателя Джером Пауъл относно посоката на паричната политика на Фед в останалата част от годината.

Акциите в САЩ се повишават през последните седмици благодарение на оптимизма, че инфлацията пада към целта на Фед от 2% и че централната банка ще може да намали лихвите, докато икономиката остава силна. За годината S&P 500 е нараснал с 12%. Индексът не е спаднал с повече от 1% за ден от април.

Последните икономически доклади обаче поднесоха изненади. Последният дойде в петък, когато данните за работните места през май показа скок на наемането въпреки високите лихвени проценти.

Според CME Group трейдърите сега дават близо 50% шанс Фед да намали лихвите до срещата си през септември.

Търговията в Европа беше по-драматична.

Акциите на френските банки и държавните облигации се разпродадоха, след като президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори в отговор на неочаквано силното представяне на крайнодясна партия при вота за Европейския парламент. Société Générale затвори със 7,5% спад, а BNP Paribas - с 4,7% надолу.

Парижкият индекс CAC 40 се срина със 107,82 пункта или 1,35% до 7893,98 пункта.

Във Франкфурт DAX спадна с 68,94 пункта или 0,37% до 18 488,33 пункта.

Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса загуби 16,89 пункта или 0,2% до 8228,48 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 0,35%, като компаниите за храни и напитки поведоха загубите с намаление от 1,3%.