Русия определено е проследила изборите в Европейския съюз.

Неочакваното решение на френския президент Еманюел Макрон да свика парламентарни избори след съкрушителното поражение на партията му на вота за ЕП, както и успехът на крайната десница в страни от целия континент, бяха водещите в страната новини снощи, продължавайки и днес.

И тъй като Макрон наскоро оглави инициативата за разполагане на западни сили в Украйна, може би не е изненадващо, че източният тон е самодоволен, отбелязва POLITICO.

"Въпреки че засега проевропейските партии запазват водещите си позиции, с времето десните ще се вкопчат в петите им", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков за евровота.

Ръководителят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин написа в Telegram, че "Макрон и Шолц се държат за властта с последните си останали сили", използвайки възможността да се прицели и в германския канцлер, чиито социалисти останаха на трето място след крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD).

"Най-правилното нещо, което могат да направят, е да подадат оставка и да спрат да се подиграват с гражданите си", добави Володин, който председателства долната камара на руския парламент от 2016 г. и е неизменен поддръжник на руския президент Владимир Путин.

Според него резултатите от изборите във Франция и Германия не са изненадващи, като се има предвид, че "икономиката е в стагнация, има миграционна криза и страните са въвлечени във войната в Украйна срещу собствените си национални интереси".

Прокремълският анализатор Сергей Марков по подобен начин обвързва френския резултат с пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, за което Москва обвинява Запада.

"Надявам се Макрон да разбере, че французите го отхвърлят заради разпалването на войната срещу Русия в Украйна", казва Марков, бивш съветник на Кремъл. "Но може би вместо това той ще избере ескалацията и ще започне война на НАТО с Русия".

Наливайки още масло в огъня руската държавна информационна агенция ТАСС пише, че европейските граждани "са се изказали против курса, поет от Брюксел, но няма да бъдат чути".

Под ръководството на Урсула фон дер Лайен Европейската комисия ще продължи да предприема "непопулярни мерки", като например преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, и ще търси нови начини за санкциониране на Русия, коментира още ТАСС.

"Партиите, противопоставящи се на санкциите срещу Русия, рязко нарастват на изборите в ЕС", пише медийната платформа RT, която е блокирана в Европа.

Тя подчертава, че политическият опонент на Макрон Марин Льо Пен е против това Украйна да използва западни оръжия за нанасяне на удари на руска територия и многократно се е изказвала против санкциите.

“В същото време AfD многократно е възразявала срещу западните санкции и се е противопоставяла на военната помощ за Украйна", продължава статията, намеквайки, че политическото разстройство в двете европейски сили може да е от полза за Москва.

На този фон в руската блогосфера се заговори за "отслабване на антируския блок" в ЕС, посочва POLITICO.

Използвайки злобен тон, Рибар, известен военен блогър с над един милион последователи в Telegram, предупреждава, че крайно десните партии в Европа ще бъдат изправени пред "нов кръг от репресии и натиск".

"Някои от тях, на фона на нарастващото недоволство от подкрепата за т.нар. Украйна, ще бъдат обвинени в симпатии към Русия, а някои дори ще бъдат преследвани", пише Рибар, визирайки скорошния скандал "Русиягейт", в който са въвлечени крайно десни политици в Германия, заподозрени в получаване на руско финансиране. "Това е само началото", добавя Рибар.

В някои среди тонът е малко по-умерен. "Не е имало революция", пише в Telegram мозъчният тръст "Русия в глобалните отношения", който съветва Кремъл по въпросите на външната политика.

Той добавя: "Макрон постави украинския въпрос и обещанието за военна намеса в центъра на кампанията си. Резултатите показват, че това не успя да развълнува избирателите".

В средата на понеделник може би най-крайната реакция идва от човека, назначен от Москва за посланик на Министерството на външните работи, отговарящ за "престъпленията на киевския режим", Родион Мирошник, който казва пред телевизионния канал "Россия-24", че срещу Макрон трябва да бъдат повдигнати наказателни обвинения.

"В стремежа си да покаже своя наполеоновски подход той предприе сериозни стъпки, за да се опита да провокира ескалация на руска територия и срещу Русия", заявява той, обвинявайки френския лидер в съучастие в украинските военни престъпления.