Ръстът на работните места в САЩ за миналия месец надхвърля очакванията на анализаторите , но нивото на безработица достигна до 4%, представяйки смесена представа за пазара на труда, който като цяло се охлажда, без да тревожи прекалено повечето работещи. Така The Wall Street Journal обобщава днешния доклад на Министерството на труда, който инвеститорите на фондовите пазари очакваха, за да придобият по-ясна представа за бъдещата посока на лихвените проценти на Фед.

Работните места в неселскостопанския сектор в САЩ стигат до сезонно коригираните 272 000 през май - повече отколкото през април и доста над очакванията на икономистите.

Нивото на безработица се е повишило от 3,9% през април, достигайки 4% за първи път от повече от две години.

Докладът от петък идва, след като скорошни данни дадоха сигнал за неочаквана слабост в американската икономиката. Сред тях са тези за продажбите на дребно, общите потребителски разходи, строителството и индустриалното производство, които бяха под очакванията на икономистите.

Признаците за забавяща се икономика не са непременно лоша новина, след като представителите на Федералния резерв вдигнаха краткосрочните лихвени проценти до връх от две десетилетия с разбирането, че растежът трябва да се успокои, за да може инфлацията да се върне до целта си от 2%.

Повечето анализатори остават оптимисти за краткосрочната перспектива, вярвайки, че икономиката се нормализира след изненадващо горещ период от миналата година, вместо да се влошава по по-обезпокоителен начин. Всякакви опасения на Уолстрийт, че икономиката може да се охлажда твърде бързо, също бяха смекчени по-рано тази седмица с публикуването на по-силен от очакваното доклад за сектора на услугите в САЩ.

Междувременно Фед запазва фокуса си върху инфлацията, която се стабилизира тази година след рязък спад през 2023 г.

Протоколите от срещата на централните банкери от 30 април до 1 май показаха нагласата им да задържат лихвените проценти на сегашното им ниво за по-дълго, отколкото са очаквали преди, за да придобият повече увереност, че инфлацията е на ясен път към целта си.

Очаква се централната банка на САЩ да запази лихвите непроменени на заседанието си следващата седмица.